Байден розкритикував "мирний план" Китаю і застеріг від постачання зброї Росії

14:00 25.02.2023

Президент США Джо Байден відкинув запропоновані Китаєм пропозиції щодо завершення війни в Україні, припустивши, що його реалізація піде лише на користь Росії.

Про це повідомляє CNN, пише "Європейська правда"

"Якщо Путін аплодує йому, то як це може бути добре? Я не жартую. Я дуже серйозний. Я не побачив у плані нічого, що вказувало б на те, що реалізація китайського плану була б вигідна комусь, окрім Росії", - сказав Байден.

Окрім критики мирного плану, Байден відкинув ідею про те, що Китай може вести переговори про мир під час війни, назвавши її ірраціональною.

"Ідея про те, що Китай буде вести переговори про результат війни, яка є абсолютно несправедливою для України, просто нераціональна", - сказав він.

Байден також висловився щодо можливості надання Китаєм летальної зброї Росії, про що останніми днями попереджали офіційні особи США.

Він відмовився окреслити наслідки озброєння Китаєм Росії, але наголосив, що Китай зіткнеться з такими ж "суворими санкціями", як і будь-яка інша країна чи організація, що постачає зброю Росії.

При цьому він зазначив, що поки немає жодних доказів того, що Китай підтримає Росію зброєю.

Нагадаємо, напередодні китайське міністерство закордонних справ опублікувало так званий "мирний план" зі своїми ідеями щодо врегулювання війни Росії проти України. Він складається з 12 пунктів і закликає до припинення вогню та відновлення переговорів, але не містить конкретних кроків.

Президент Володимир Зеленський вважає, що у так званому "мирному плані" Китаю є пункти, з якими можна працювати, хоча з "деякими думками" він не погоджується. 

Ще на цю тему