Виробник зі Штатів готовий продати Україні два ударні безпілотники за один долар - ЗМІ

11:00 01.02.2023

Компанія General Atomics зі США пропонує Україні два безпілотники Reaper MQ-9 лише за один долар, щоб підвищити обороноздатність нашої країни перед імовірним російським наступом.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на The Wall Street Journal.

Таку пропозицію озвучив українським дипломатам у Вашингтоні генеральний директор компанії Лінден Блу.

Як зазначається, при цьому угода потребуватиме від Києва витрат на підготовку й доставку апаратів у сумі $10 млн, а також близько $8 млн щороку на технічне обслуговування. Комплект БПЛА включає наземну станцію управління.

Речник General Atomics Марк Брінклі заявив, що компанія не може коментувати конкретні угоди, але вважає, що «Україні потрібні можливості, які надає Reaper, і якнайшвидше». За його словами, компанія обговорювала потреби ЗСУ з урядом України протягом багатьох місяців і «залишається відданою їх підтримці у будь-який спосіб».

За даними видання, протягом останнього року США надали Україні понад 700 малих БПЛА, у тому числі тактичні безпілотники Switchblade. Reaper – набагато складніший апарат зі значно більшими можливостями. Розмах його крил сягає 20 метрів, він може перебувати в повітрі понад 24 години. Компанія пропонує старішу версію безпілотника – MQ-9A Block 1, який коштує кілька мільйонів доларів.

Ці безпілотники використовуються для збору розвідувальних даних, спостереження й розвідки, також вони можуть переносити зброю.

Зазначається, що General Atomics пропонує продати Reapers безпосередньо українському урядові, а не здійснювати постачання через урядові структури США. Але й у цьому разі передача безпілотників потребуватиме схвалення американської адміністрації.

Ще на цю тему