Україна хоче провести мирний саміт в ООН, але без росії - Кулеба

18:20 27.12.2022

Україна хоче провести наприкінці лютого мирний саміт на майданчику ООН, і росія на нього не запрошується, бо вона не хоче миру і має спочатку відповісти за воєнні злочини.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Associated Press.

"Ми вважаємо, що ООН буде найкращим місцем для проведення цього саміту, оскільки тут мова не йде про те, щоб зробити послугу якійсь окремій країні. Насправді йдеться про те, щоб зібрати усіх разом", - зазначив Кулеба.

За його словами, українська сторона націлена на те, щоб саміт відбувся наприкінці лютого. Також Україна сподівається, що саміт пройде за участю генсека ООН Антоніу Гуттеріша. "Він зарекомендував себе як ефективний посередник і ефективний переговірник, а головне - як людина принципова і чесна. Тому ми будемо вітати його активну участь", - сказав Кулеба.

Очільник МЗС наголосив, що запропонована Україною мирна формула, зокрема, спрямована на те, щоб "не дозволити росії маніпулювати питанням миру". "Росіяни регулярно говорять, що вони готові до переговорів, але це – неправда. Адже все, що вони роблять на полі бою, демонструє протилежне. Вони не шукають мир", - додав міністр.

Відповідаючи на запитання, чи запросить Україна росію на саміт, Кулеба заявив, що для цього москва має відповісти спочатку перед міжнародним трибуналом за скоєння воєнних злочинів. "Тільки таким чином їх можна запросити до цього кроку", - заявив Кулеба.

 

Ще на цю тему