РФ готує до передачі Ірану всі 24 винищувачів Су-35 вартістю 2 млрд доларів

18:30 25.12.2022

Російські винищувачі Су-35, які є глибокою модернізацією радянського Су-27, будуть найближчим часом передані Ірану. 

Мова йде про всі 24 машини, які стали предметом угоди з боку Москви в обмін на які, як мінімум, Тегеран відправляє до 1700 дронів-камікадзе Shahed-131 та Shahed-136 (з них 540 вже використано РФ)пише defence-ua.

Інформацію про це з посиланням на "західні розвідки" опублікували ізраїльські ЗМІ, зокрема Times of Israel. І в цій ситуації вкрай цікаве те, що мова йде саме про всі 24 Су-35, які були створені на виконання контракту з Єгиптом від 2018 року на 2 млрд доларів. Але ця угода була скасована через санкції у 2021 році.

Вартість 24 російських винищувачів Су-35 аномально не корелюється з навіть помноженою у рази експортною ціною іранських дронів-камікадзе Shahed-136

Водночас вартість 1700 дронів-камікадзе, собівартість яких у ГУР МОУ, оцінена на рівні 7 тисяч доларів, реально складає для Ірану лише 11,9 млн доларів. І це у рази менше ніж навіть один Су-35, який за єгипетським контрактом коштував 83,3 млн доларів. Для досягнення паритету по вартості, один дрон-камікадзе мав би коштувати 11,76 млн доларів за один, що неможливо, навіть враховуючи монопольне положення Тегерану щодо торгування зброєю з РФ.

Така диспропорція можлива лише у декількох випадках. Предметом угоди, за якою передаються Су-35, є не тільки дрони-камікадзе, а й інше озброєння, зокрема й балістичні ракети. І поява інформації щодо готовності РФ до передачі літаків є фактором того, що угода все ж таки досягнута.

Інший варіант - дрони-камікадзе є "бонусом" і Тегеран традиційно розрахувався грошима. Але жодного разу під час згадування цієї російсько-тегеранської угоди не йшлось про грошовий або будь-який інший еквівалент розрахунку, лише про бартер "зброя на зброю".

На останок, цілком можливий й варіант того, що для Кремля обміняти винищувачі бодай на щось був єдиним можливим варіантом реалізувати продукцію. Хоча у цій ситуації могло б бути прийнято рішення щодо посилення "єгипетськими" літаками власних "ВКС".
 

Ще на цю тему