Байден запросив Зеленського у Вашингтон на порозі нової фази війни в Україні – Кірбі

08:00 22.12.2022

Лідер Сполучених Штатів Америки Джо Байден запросив президента України Володимира Зеленського на особисту зустріч у Вашингтоні через наближення нового етапу у війні РФ проти України. 

Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі у коментарі CNN, пише ZN.ua.

«Президент (Байден – ZN.ua) дійсно вірить, що оскільки ми наближаємося до зими, оскільки ми вступаємо в... нову фазу цієї війни, агресії пана Путіна, це хороший момент для двох лідерів сісти віч-на-віч і поговорити», – зазначив Кірбі.

Розмова Байдена та Зеленського, ймовірно, зосередиться навколо продовження військової та економічної підтримки України з боку Штатів і збереження санкцій проти держави-агресора. 

Представник Білого дому також вважає, що обговорення торкнеться питання того, як може завершитися війна. Зокрема, можуть бути розглянуті уявлення українського президента про "справедливий мир" з РФ. 

«Я не сумніваюся, що вони будуть говорити про поняття "справедливого миру" президента Зеленського і про те, як він виглядає, які його компоненти, і як ми допоможемо Україні його досягти», — сказав Кірбі.

У CNN додали, що питання завершення бойових дій є делікатною темою, оскільки між західними лідерами існують деякі розбіжності у баченні кінця війни. Водночас, представник Ради національної безпеки визнав, що саме зараз Владімір Путін, вочевидь, «не зацікавлений у дипломатії». «Якраз навпаки. Він зацікавлений у вбивстві більшої кількості цивільних українських громадян», – переконаний посадовець Білого дому.

Крім цього, за словами Джона Кірбі, Володимир Зеленський усвідомлює ті ризики, на які пішов, виїхавши з України вперше з початку війни, і США працюють над тим, щоб візит був безпечним.

«Ми співпрацюємо з ним і його співробітниками, щоб переконатися, що ми можемо здійснити цю поїздку безпечно, як на шляху в Сполучені Штати, так і назад. Ми продовжуватимемо підтримувати його вимоги щодо подорожі, наскільки це можливо», — сказав він.

Раніше стало відомо, що Білий дім підтвердив надання Україні систем ППО Patriot. Згідно з заявою, США передадуть батарею в межах нового пакету допомоги на суму в 1,8 млрд доларів.
 

Ще на цю тему