Альтернативними портам шляхами експортовано 19 млн тонн сільгосппродукції з початку війни

17:00 13.12.2022

Україна у листопаді побила рекорд щодо обсягів відвантаження сільгосппродукції альтернативними шляхами — 3,3 млн тонн.

Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

У листопаді ми побили рекорд експорту агропродукції через так звані «Шляхи солідарності», досягши позначки в 3,3 млн тонн. Загалом за 9 місяців війни наземними шляхами вже вивезено 19 млн тонн. Тому подальша реалізація ініціативи «Шляхи солідарності» є життєво важливою для нашого експорту як альтернатива морським портам”, — сказав Дмитрасевич.

Він наголосив, що з початку війни було дуже важливо нарощувати пропускну можливість експорту саме наземним шляхом.

Коли ми досягли максимальної межі вивезення агропродукції в 3 млн тонн щомісяця альтернативними шляхами, стало зрозуміло, що їх необхідно розширювати. Для цього ми почали налагоджувати комунікацію та співпрацю з європейськими партнерами”, — зазначив Дмитрасевич.

Стосовно експортних прогнозів на наступний рік, заступник міністра зауважив, що вони безпосередньо залежать від роботи «зернової ініціативи», зокрема від можливості приєднання до неї миколаївського порту.

Це зможе суттєво збільшити можливості вивезення нашої агропродукції і, що не менш важливо, дозволить здешевити експорт, адже зараз витрати на логістику надзвичайно високі”, — резюмував він.

Після початку військової агресії проти України у лютому Росія заблокувала українські чорноморські порти, чим зупинила експорт українського зерна, продовольства та добрив, та спровокувала глобальну продовольчу кризу. Для її вирішення, а також в рамках економічної підтримки України, ЄС започаткував «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення українського експорту суходолом із використанням автомобільного, залізничного транспорту, а також внутрішніх водних артерій.

Теми:

Ще на цю тему