У США узгодили виділення Україні $800 мільйонів

14:40 07.12.2022

Американські законодавці погодилися надати Україні не менше 800 млн дол. додаткової допомоги в галузі безпеки наступного року, згідно із законопроєктом про оборонну політику на суму 858 млрд дол., оприлюдненому у вівторок.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

Закон про дозвіл на національну оборону на 2023 фінансовий рік (NDAA) санкціонує додаткові витрати на Ініціативу сприяння безпеці України, що на 500 млн дол. більше, ніж запит президента США Джо Байдена раніше цього року, пише агентство.

Зазначається, що законопроєкт включає 2,7 млрд дол. на збільшення потужностей із виробництва боєприпасів за тимчасового зняття деяких обмежень на контракти на постачання боєприпасів для підтримки України.

Законопроєкт дозволяє виділення додаткових коштів на розробку гіперзвукової зброї, закриття складу палива Red Hill на Гаваях та купівлю наявних систем озброєння, включаючи винищувачі F-35 корпорації Lockheed Martin та кораблі виробництва General Dynamics.

Законопроєкт також зміцнює Тихоокеанську ініціативу стримування з новими інвестиціями у в сумі 11,5 млрд дол. Він санкціонує ухвалення Закону про підвищення стійкості Тайваню від 2022 року, законодавства, спрямованого на розширення співробітництва в галузі безпеки з Тайванем із видатками до 10 млрд дол. протягом п'яти років.

Компромісна версія NDAA є результатом багатомісячних переговорів між республіканцями та демократами у Сенаті та Палаті представників. Загальний законопроєкт передбачає витрати на оборону на 45 млрд дол. більші, ніж запросив Байден.

Очікується, що цього місяця NDAA на 2023 фінансовий рік буде ухвалено Сенатом і Палатою представників США, після чого його буде відправлено до Білого дому для підписання президентом Байденом як закону. Водночас наголошується, що законопроєкт не є остаточним документом щодо витрат. Такі законопроєкти, як NDAA, лише передбачають програми. Конгрес США повинен ухвалити законопроєкти про асигнування, щоб дати уряду законні повноваження витрачати федеральні гроші. Лідери Конгресу США ще не погодили законопроєкт про асигнування на наступний рік.

Ще на цю тему