«Нібулон» з березня по серпень скоротив експорт на 88% через втрату маршрутів через Миколаївський порт

20:00 06.12.2022

Компанія "Нібулон" у період з березня по серпень 2022 року скоротила експорт на 88% унаслідок втрати можливості користуватися звичайними маршрутами через Миколаївський порт.

Як пише ЦТС з посиланням на Latifundist, про це повідомив очільник компанії Андрій Вадатурський.

"З березня по серпень наш експорт впав на 88%, тому що ми більше не могли використовувати звичні маршрути через Миколаївський порт. Ми також маємо активи вартістю до 82 мільйонів доларів, які перебувають у пастці на тимчасово окупованих територіях. Крім того, понад 40% працівників зараз не можуть працювати через війну", - зазначив він.

За словами Вадатурського, компанія "Нібулон" перенаправила частину експорту залізницею та автомобільним транспортом, також використовує річковий транспорт і зараз будує новий річковий термінал на Дунаї, щоб убезпечитися від збоїв у майбутньому.

"Однак наземні маршрути значно дорожчі, і в середньому витрати на логістику вже зросли в 10-40 разів залежно від маршруту. Експорт через Польщу та Румунію також був особливо повільним через бюрократичну тяганину на кордоні", - відмітив він.

Очільник компанії вважає, що західні уряди та кредитори мають розширити можливості фінансування та забезпечити гнучкість під час погашення боргу, а також стверджує, що "зерновий коридор‎"‎ має бути розширено завдяки Миколаївському порту, на частку якого до війни припадало 30% українського експорту.
 

Ще на цю тему