Україна готова прийняти німецькі ЗРК Patriot, які пропонуються Польщі – Кулеба

19:40 01.12.2022

Україна підтримує ідею розташувати на своїй території зенітно-ракетні комплекси Patriot, які Німеччина пообіцяла Польщі.

Про це заявив в межах засідання Ради міністрів ОБСЄ в Лодзі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо готовності Польщі розташувати німецькі ракети Patriot у західній Україні.

“Ми підтримуємо ідею, щоб Німеччина передала систему Patriot, яку вона готова надати Польщі, до України”,- заявив Кулеба.

За його словами, вчора, під час міністерської зустрічі НАТО, і сьогодні в Лодзі він говорив з усіма, хто може позитивно вплинути на рішення про передачу першої системи ЗРК Patriot в Україну.


“Але ключове рішення має ухвалити Німеччина. Якщо Німеччина ухвалить позитивне рішення, ми побудуємо конструкцію, за якою це рішення буде реалізовано”, - наголосив глава української делегації.

Як повідомлялося, Німеччина запропонувала Польщі системи Patriot для захисту повітряного простору після ракетних ударів по району, що є прикордонним з Україною. У відповідь Варшава запропонувала розмістити Patriot в Україні поблизу кордону з Польщею. Це було б краще для безпеки Польщі, заявив президент Анджей Дуда.


Після цього розгорнулась жвава дискусія, до якої долучився й генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він сказав, що розміщення ППО в Україні можливе, але остаточно це має вирішити Німеччина. Таким чином Столтенберг заперечив аргументи міністерки Ламбрехт, яка посилалася спочатку на можливі застереження з боку НАТО.

Ще на цю тему