Російський олігарх переписав бізнес на українку з Москви, аби уникнути санкцій – Trap Aggressor

15:00 26.11.2022

Печерський районний суд Києва скасував арешт логістичного бізнесу підсанкційного російського олігарха Міхаіла Гуцерієва – "МЛП Чайка" під Києвом, оскільки виявилось, що майно за декілька років до арешту було переписане на українську композиторку Вікторію Кохану, яка проживає в Москві.

Про це йдеться в розслідуванні Trap Aggressor, повідомляє Економічна правда

У матеріалі мова йде про одні із найбільших складів в Україні компанії "МЛП-Чайка" під Києвом, які входить до структури російських підприємств "Міжнародне логістичне партнерство". Останнє в свою чергу входить до бізнес-групи "Сафмар", що належить Гуцерієву. 

Журналісти виявили, що російський бізнес на території України працює до цього часу і ймовірно фінансує російський військово-промисловий комплекс. 

До 2018-го року власником "МЛП-Чайка" був особисто олігарх Міхаіл Гуцерієв. Пізніше бізнес в Україні був переписаний на кіпрську офшорку "Марсфілд Лімітед", кінцевим бенефіціаром якої зазначена українка Кущ Вікторія Віталіївна.

25 серпня 2022 року в рамках кримінального провадження Печерський районний суд наклав арешт на 80 тисяч квадратних метрів логістичних приміщень, які належать підприємству "МЛП-Чайка". 

У своєму клопотанні прокурор зазначив, що ці компанії фактично до сьогодні підконтрольні громадянину РФ Міхаілу Гуцерієву. Олігарх через постійну підтримку влади РФ, у тому числі, оборонного та силового блоку нагороджений низкою державних нагород і відзнак РФ.

Але вже 15 вересня за клопотанням адвоката "МЛП-Чайка", в тому ж Печерському суді арешт скасували. Адвокат стверджував, що власницею компанії є громадянка України Вікторія Кущ, яка має численні подяки від ЗСУ, ТРО та нацполіції, а кошти від діяльності підприємства використовуються для непорушності конституційного ладу, державної влади та меж території України. 

Розслідувачі Trap Aggressor зазначають, що бенефіціарка "МЛП-Чайка" Кущ Вікторія Віталіївна більше відома як Вікторія Кохана. 

З 2014-го року жінка постійно перебуває на території Росії, пише музику для російських музичних виконавців, бере участь у концертах в Кремлі та співпрацює безпосередньо з олігархом Гуцерієвим. 

"Рішення про скасування арешту виніс суддя Печерського суду – Олексій Соколов, який в минулому неодноразово був помічений в одіозних справах. У травні 2019-го року Громадська рада доброчесності визнала Соколова таким, що не відповідає посаді. Суддя міг бути звільнений, але Вища кваліфікаційна комісія суддів поставила його оцінювання на паузу", – наголошують розслідувачі.

Зокрема, Соколов допускав вочевидь недбале оформлення документів і порушував строки надсилання судових рішень до реєстру, а також виносив рішення російською мовою, які публікував, всупереч закону. 

Крім цього, Олексій Соколов навмисно затягував справу київського активіста Романа Ратушного, який цьогоріч був убитий російськими окупантами.
 

Ще на цю тему