Світові компанії нарощують виробництво зброї, щоб допомогти Україні – WSJ

16:20 25.11.2022

Найбільші світові виробники озброєнь нарощують виробництво військової техніки, зброї і боєприпасів, щоб задовольнити попит, який зріс через війну Росії проти України.

Про це пише The Wall Street Journal, повідомляє ZN.UA.

Німецький концерн Rheinmetall AG, один з найбільших європейських виробників військової техніки, придбав свого іспанського конкурента Expal Systems SA за 1,2 млрд євро, щоб наростити потужності з виробництва боєприпасів.

«Замовники віддаватимуть контракти компаніям, які мають відповідні потужності», - наголошує виконавчий директор концерну Армін Паппергер. Rheinmetall розраховує на великі контракти в новому році.

Компанії подвоїла річне виробництво боєприпасів для танків з приблизно 70 до 140 тисяч на рік, розповів Паппергер. Цьогоріч компанія також виробляє 110 тисяч артилерійських снарядів порівняно із 70 тисячами торік. Удвічі збільшено й обсяги виробництва мінометних снарядів.

Rheinmetall також збільшила випуск снарядів середнього калібру до 2,2 млн на рік з 1,2 млн і військових вантажівок з 2,5 до 4 тисяч одиниць.

«Це був дуже, дуже чіткий сигнал про те, що протягом наступних 10-15 років потрібні інвестиційні програми для забезпечення безпеки всієї Європи», - зауважив Паппергер, коментуючи купівлю Expal Systems.

Корпорація Raytheon Technologies Corp., яка виробляє, зокрема, переносні зенітні ракетні комплекси Stinger, розібрала на деталі старі ПЗРК та повернула на роботу пенсіонерів, щоб збільшити виробничі потужності. Корпорація не отримувала держзамовлення на снаряди з 2008 року.

Американський виробник оборонних та інформаційних технологій L3Harris Technologies Inc., який має поставити Україні обладнання на $200 млн, заявив, що дістає чіпи зі старих радіоприймачів, щоб зібрати нові засоби зв'язку.

Ще одна американська компанія, Lockheed Martin Corp., подвоює випуск протитанкових ракет Javelin, які вона виробляє спільно з Raytheon, і збільшує на 60% виробництво пускових установок HIMARS і ракет GMLRS.

Шведська авіабудівна компанія Saab AB також розширила виробничі потужності останніми роками на тлі загострення напруженості у відносинах із РФ, пояснює генеральний директор Мікаель Йоханссон. Крім додавання 500 нових співробітників у всьому світі, компанія інвестує в нові виробничі технології для підвищення ефективності. Крім того, у компанії розглядають можливість збільшення робочих змін.

Європейська оборонна компанія KMW+Nexter Defense Systems NV, яка спеціалізується на виробництві військових транспортних засобів і боєприпасів, готова розширити виробництво. І разом з іншими виробниками озброєнь закликає уряди своїх країн укласти нові контракти, щоб підтримати зусилля з нарощування виробництва зброї.

«Зі збільшенням кількості замовлень KNDS зможе адаптувати свої виробничі потужності. Але ми не можемо робити цього лише на основі промов та оголошень», - зауважує виконавчий директор компанії Френк Хаун.

По обидва боки Атлантики зростання попиту збіглося з перебоями в ланцюгах постачання і нестачею робітників і запчастин. Деякі з найбільш затребуваних у російсько-українській війні видів озброєнь, такі як ПЗРК Stinger, майже зняті з виробництва, що спонукало компанії швидко шукати шляхи виходу із ситуації

Окрім Європи, збільшення виробництва озброєнь спостерігається також у США та країнах Азії. Пентагон виділив Україні понад $17 млрд доларів військової допомоги, а також уклав контракти на суму близько $3,4 млрд на поповнення власних запасів і запасів союзників.
 

Ще на цю тему