Європарламент підтримав пропозицію про виділення Україні 18 млрд євро у 2023 році

15:40 24.11.2022

Депутати Європейського парламенту проголосували за виділення Україні у 2023 році 18 мільярдів євро. 

"З рекордною швидкістю Європейський парламент щойно схвалив виділення Україні 18 мільярдів євро на те, щоб пережити війну та почати відновлення. Через дев'ять місяців невибіркової війни Кремля наша підтримка України лише міцнішає. Ми не передумаємо", - написала голова Європейського парламенту Роберта Мецола у Twitter, повідомляє ZN.UA.

Документ, за який проголосував ЄП, називається «Пропозиція для регламенту Європейського парламенту та Ради для створення інструменту підтримки України на 2023 рік ("макрофінансова допомога плюс"). Він налічує 39 сторінок та містить детальний опис механізму виділення 18 млрд євро Україні.

Щоб механізм запрацював, документ має ще пройти процедуру затвердження Європейською радою та підписання двома президентами – Європарламенту та Євроради.

Очікується, що Рада ухвалить рішення 6 грудня.

У Єврокомісії вважають, що ця стабільна фінансова допомога – в середньому 1,5 млрд євро на місяць – допоможе покрити значну частину короткострокових потреб України у фінансуванні на 2023 рік, які, за оцінками української влади та Міжнародного валютного фонду, складають від 3 до 4 млрд євро на місяць. Відсотки покриватимуться Європейським Союзом. Очікується, що перший транш виділять вже у січні 2023 року.

Тим часом допомогу у сфері оборони найактивніше наразі надають Україні США. Зокрема, 23 листопада Пентагон оголосив про виділення Україні додаткового пакета на 400 мільйонів доларів, до якого, серед іншого, увійшли боєприпаси для NASAMS та HIMARS, протирадіолокаційні ракети HARM та 150 позашляховиків HMMWV.
 

Ще на цю тему