З окупованого Маріупольського порту вдалося звільнити балкер італійського власника

19:40 11.11.2022

Італійській судноплавній компанії Fratelli Cosulich вдалося звільнити балкер Tzarevna, який майже дев’ять місяців був заблокований у порту окупованого російськими військами Маріуполя.

Як пише The Maritime Executive, балкер Tzarevna покинув порт окупованого міста, всупереч погрозам, що судно разом із вантажем буде «націоналізоване» загарбниками.

Балкер дедвейтом 21,5 тис. тонн прибув до Маріуполя перед початком війни, щоб завантажити партію сталевого листа з «Азовсталі». Судно з екіпажем у 20 осіб повинно було відправитися до італійського порту Монфальконе. Але заблокована в охопленому війною місті Tzarevna опинилася в пастці.

Внаслідок російських обстрілів, балкер зазнав ушкоджень. Зокрема, судно отримало тріщину в корпусі. Компанії Fratelli Cosulich вдалося репатріювати 15 членів екіпажу, тоді як п’ятеро залишилися на борту.

Наприкінці травня російські загарбники заявили про намір захопити судна, які залишилися в Маріупольському порту, і «націоналізувати» їх разом із вантажем. Тоді власник судна Аугусто Косуліч звернувся по допомогу до урядів Мальти й Італії, щоб повернути балкер.

У червні Росія погодилася звільнити судно після отримання оплати за «портові послуги». Такою «платою» виявився весь вантаж судна. Терористи вивантажили 12 тис. сталевих слябів вартістю $12 млн.

Врешті, 9 листопада судно вийшло з Маріуполя й успішно перетнуло Азовське море. За даними Marine Traffic, станом на 14:00 11 листопада воно перебуває біля Керчі в очікуванні проходження Керченською протокою в напрямку Чорного моря.

Планується, що балкер Tzarevna зайде до Варни, де стане на ремонт.

Теми:

Ще на цю тему