В ОП прагнуть, аби ООН ухвалила резолюцію про спецтрибунал для росії у листопаді

18:00 24.10.2022

Україна вважає створення міжнародного трибуналу для притягнення російської федерації до відповідальності за злочини проти українців одним із найважливіших нинішніх завдань та розраховує на підтримку відповідної резолюції ООН у листопаді.

Про це сказав заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква під час дискусійної програми в рамках першого парламентського саміту міжнародної Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформ.

«Ми працюватимемо з Генеральною Асамблеєю ООН і, звичайно, Радою Безпеки. Ми готуємо резолюцію і сподіваємось, що в листопаді резолюція отримає підтримку», - сказав він.

За його словами, створення міжнародного спеціального трибуналу зараз найважливіше завдання, і Президент України та інші посадовці під час зустрічей та розмов з іноземними колегами постійно порушують це питання.

Також заступник очільника ОП розповів, що іноземних послів в Україні було ознайомлено з моделлю можливого майбутнього багатостороннього договору щодо створення спецтрибуналу, робота триває.

Жовква підкреслив, що всі російські злочинці мають бути притягнуті до відповідальності, тому українська сторона дослідила різні способи покарання винних – працюють внутрішні суди, Міжнародний кримінальний суд.

У контексті МКС він подякував всім країнам, які надають допомогу для збору доказів злочинів рф – надають лабораторії, експертів, фінансування тощо.

Як повідомляв Укрінформ, 24-25 жовтня у хорватському Загребі відбувається перший парламентський саміт міжнародної Кримської платформи. До участі в заході запрошені делегації з понад 50 країн та інституцій, загалом очікується близько 400 політиків з усього світу. Україна також запросила представників країн, які не є членами платформи, зокрема з Південної Америки, Африки та Азії.

Президент Володимир Зеленський 22 вересня утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич пояснив, що Україна опрацьовує кілька варіантів створення Спеціального трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України, однак його мандат стосуватиметься злочину агресії, який почався ще з тимчасової окупації росією Криму наприкінці лютого 2014 року.

Ще на цю тему