Про що говоритимуть на неформальному саміті ЄС – Шарль Мішель розповів деталі

15:20 03.10.2022

Проблеми безпеки та наслідки агресивної війни путіна проти України, а також дискусія навколо створення Європейської політичної спільноти будуть головними темами неформального саміту ЄС, що відбудеться у Празі 6-7 жовтня поточного року.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у листі-запрошенні Президента Європейської Ради Шарля Мішеля на адресу глав держав та урядів країн ЄС. Повний текст документа оприлюднений на сайті Європейської Ради.

За кілька днів ми зберемося для двох важливих подій у Празі: 6 жовтня відбудеться перша зустріч Європейської політичної спільноти, та наступного дня – неформальна зустріч Європейської Ради», - йдеться у повідомленні.

Шарль Мішель нагадав, що у червні поточного року Європейська Рада провела стратегічну дискусію щодо подальших відносин між ЄС та його партнерами.

«З огляду на драматичні наслідки російської війни, яка вражає європейські країни за багатьма напрямками, ми погодилися започаткувати Європейську політичну спільноту, з метою поєднання зусиль європейських країн та для створення координаційної політичної платформи. Задум полягає у тому, щоб зібрати разом лідерів на рівноправній основі, посилити політичний діалог та співробітництво у питаннях спільного інтересу, зміцнити, таким чином безпеку, стабільність та заможність в усій Європі», - йдеться у документі.

У цьому форматі лідери європейських країн зможуть скоординувати позиції із широкого переліку тем, включаючи мир та безпеку, економічну ситуацію, проблеми енергетики та кліматичних змін, міграції та мобільності населення. При цьому, як очікується, за результатами цього неформального обговорення не будуть прийматися жодні письмові резолюції.

Під час неформальної зустрічі 7 жовтня лідери країн ЄС обговорять три найбільш нагальні та взаємопов’язані проблеми: війну росії проти України, ситуацію в енергетиці та в економіці ЄС.

«Війна в Україні продовжує посилюватися. На жаль, кремль здійснив безвідповідальні кроки з її ескалації: він організував кампанію національної мобілізації, фейкові та шкідливі «референдуми» та незаконну анексію територій України, та продовжує свою агресивну риторику. На тлі всіх цих подій ми маємо зберігати єдність та бути твердими у нашій відповіді», - наголосив Шарль Мішель.

Він підтвердив, що солідарність ЄС з Україною залишається непохитною.

«Ми будемо продовжувати посилювати наші обмежувальні заходи, щоб збільшити тиск на росію з метою завершення цієї війни. На нашій зустрічі ми обговоримо, як продовжувати надавати Україні потужну економічну, військову, політичну та фінансову підтримку, так довго, як це буде необхідним», - заявив Президент Європейської Ради.

За його словами, ще однією важливо темою неформального саміту у Празі стане координація зусиль країн-членів ЄС у захисті критичної інфраструктури, та подолання наслідків агресивної війни росії проти України для європейської економіки та енергетики. Зокрема, лідери обговорять заходи із підвищення безпеки енергопостачання та захисту найбільш вразливих домогосподарств та представників бізнесу в умовах надвисоких цін на енергію, особливо із огляду на наближення зимових холодів.

«Більше ніж будь-коли раніше, ключем для врегулювання всіх цих проблем є наша здатність залишатися разом, та давати скоординовану політичну відповідь у дусі солідарності та захисту наших спільних інтересів», - підкреслив Шарль Мішель.
 

Ще на цю тему