Міноборони Литви підписало договір на закупівлю дронів-камікадзе для України

18:00 30.09.2022

У п'ятницю Міністерство оборони Литви підписало договір із польською компанією на закупівлю дронів-камікадзе для України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Гроші, пожертвувані громадянами Литви, підуть на купівлю безпілотних систем Warmate у польської компанії WB Group, і вони будуть передані Україні.

Заступник міністра Вілюс Семяшка раніше повідомляв, що в Польщі буде закуплено два повних комплекти, що включають пускову установку і 37 одиниць літаючих боєприпасів, так званих дронів-камікадзе. За його словами, закуплені безпілотники можуть нести вибухові речовини і знищувати танки та командні пункти.

Потреба узгоджена з українською армією.

Очікується, що виробники поставлять ці системи в жовтні-листопаді.

Легко транспортовані дрони-камікадзе Warmate важать близько 5,7 кг, можуть діяти на відстані до 30 км і атакувати зі швидкістю 150 км/год.

Кошти на дрони зібрав засновник телеканалу Laisves TV Андрюс Тапінас. Його ініціатива Legion of Boom зібрала понад 2 млн євро, половину цієї суми буде виділено на придбання системи літаючих боєприпасів Warmate.

У липні Міноборони передало українській армії бойовий безпілотник Bayraktar TB2. Кошти на цей бойовий дрон також було зібрано литовською громадськістю, але в підсумку його вирішила подарувати турецька компанія Baykar, виробник безпілотника. За пожертвувані 1,5 млн безпілотник було озброєно, а решту 4,4 млн євро спрямували на іншу оборонну та гуманітарну допомогу Україні, а також допомогу у відновленні.

Ще на цю тему