Четверте зафрахтоване ООН судно вирушило зерновим коридором до Азії

10:40 22.09.2022

Балкер BC Vanessa, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) ООН в рамках Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування, у четвер, 22 вересня, вирушив із Одеського морського порту до Пакистану, на борту судна — 30 тис. тонн пшениці. 

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури, пише видання Порти України.

Це четверте судно, зафрахтоване ВПП ООН, яке вийшло з українських портів з початку роботи зернової ініціативи. Балкер прибуде до порту в Пакистані, де пшениця буде розвантажена і доставлена мешканцям Афганістану. Наразі населення цієї країни потерпає від продовольчої кризи», — йдеться у повідомленні.

Загалом у рамках роботи ВПП ООН порти Великої Одеси відправили вже 120 тис. тонн пшениці, партії якої були спрямовані до Ефіопії, Ємену та Афганістану.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Угоди діятимуть протягом трьох місяців із можливістю продовження.

Перше зафрахтоване ВПП судно в рамках Ініціативи прибуло в Африку наприкінці серпня. Балкер Brave Commander доставив до порту Джибуті 23 тис. тонн української пшениці, яку після розвантаження відправили в Ефіопію.

За даними Міністерства інфраструктури, станом на 21 вересня в рамках Ініціативи морські порти Одеса, Чорноморськ та «Південний» відправили 185 суден, які вивезли 4,27 млн тонн агропродукції.
 

Ще на цю тему