Боррель: Погрози путіна ядерною зброєю не похитнуть підтримку України

16:40 22.09.2022

Погрози щодо використання ядерної зброї, які були озвучені президентом рф путіним 21 вересня, є цинічними та безвідповідальними, вони несуть безпрецедентні за обсягами загрози для європейської та світової безпеки, але вони не похитнуть рішучість ЄС у підтримці України.

Про це у Нью-Йорку, глибоко вночі за європейським часом, під час пресконференції за підсумками надзвичайної Ради міністрів ЄС із закордонних справ, заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформ.

«Ці чергові погрози путіна застосувати ядерну зброю, що повторюються раз за разом, і цього разу прозвучали дуже очевидно… , є проявом безвідповідальної та цинічної спроби підірвати нашу тверду підтримку на адресу України. Ці погрози у безпрецедентному масштабі підривають міжнародний мир та безпеку. Але вони не похитнуть нашу готовність, не змінять нашу рішучість, нашу єдність у тому, щоб стояти разом з Україною, надавати їй широку підтримку для її здатності захистити себе та свою територіальну цілісність, так довго, як це буде необхідно», - наголосив Боррель.

Він зауважив, що такі погрози путіна, як і його оголошення про часткову мобілізацію в росії та про підтримку так званих «референдумів» на тимчасово захоплених територіях України, були особливо цинічними й шокуючими, оскільки були зроблені саме тоді, коли світове співтовариство в ООН шукає шляхи для зміцнення миру й прогресу. Для оголошення своїх агресивних планів путін навмисно обрав Міжнародний день миру, який відзначається саме 21 вересня.

«Є очевидним, що путін намагається знищити Україну. Він намагається зруйнувати всю країну з використанням всіх засобів, оскільки зазнає провалу у військових діях… Але ми будемо продовжувати підтримувати Україну у військовому сенсі. Ми будемо продовжувати постачати для України зброю. Ми будемо продовжувати вкладати гроші у Європейський фонд миру та в бюджети країн-членів для продовження підтримки військової спроможності України для захисту її власного суверенітету», - підкреслив Високий представник ЄС.

Він повідомив, що у першій частині зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка була скликана після оголошення президентом рф нового етапу ескалації в російській агресії проти України, взяв участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він проінформував європейських урядовців про поточну ситуацію та про розвиток подій в Україні.

«Ця зустріч була необхідною, щоб повністю розуміти, що стоїть на кону. Саме тому ми запросили (українського – ред.) міністра», - зауважив Боррель.


Як повідомлялося, цього тижня у Нью-Йорку відбуваються заходи 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Високий представник ЄС скликав надзвичайну зустріч міністрів закордонних справ ЄС після телевізійного виступу президента рф путіна 21 вересня, в якому той оголосив часткову мобілізацію в росії, підтримав плани проведення так званих «референдумів» про приєднання до росії на тимчасово захоплених територіях України та виступив з черговими погрозами до світу щодо готовності до використання ядерної зброї.

 

Ще на цю тему