За 38 днів роботи зернового коридору порти Великої Одеси відправили понад 100 суден

18:40 08.09.2022

В рамках реалізації Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування, за 38 днів роботи зернового коридору з українських портів у Чорному морі вийшли 102 судна, які вивезли 2,37 млн тонн агропродукції до країн на трьох континентах.

Как пишут Порты Украины про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури.

Зокрема, до країн Азії станом на середу, 7 вересня, відправлено 54 судна з 1,04 млн тонн, до Європи — 32 судна з 0,85 млн тонн, до Африки — 16 суден з 0,47 млн тонн агропродукції.

Якщо говорити тільки про Африку, то в Єгипет було відправлено 8 суден (192 тис. тонн зерна), Судан — 3 судна (115 тис. тонн), Кенію — 1 судно (50 тис. тонн), Алжир — 1 судно (44 тис. тонн), Сомалі — 1 судно (29 тис. тонн), Джибуті — 1 судно (23 тис. тонн) та Лівію — 1 судно (16,5 тис. тонн)”, — зауважили в МІУ.

За 38 днів роботи зернового коридору порти Великої Одеси відправили понад 100 суден
Інфографіка: mtu.gov.ua
Також в рамках допомоги населенню Африки, яке за даними Організації Об’єднаних Націй перебуває на порозі гуманітарної катастрофи, вже відправлено 2 судна, зафрахтовані безпосередньо Всесвітньою продовольчою програмою ООН (World Food Programme, WFP). На їх борту понад 60 тис. тонн пшениці для жителів Ємену та Ефіопії.

Окрім цього, завдяки партнерам з ООН уже закуплено ще 190 тис. тонн зернових для подальшого експорту до держав африканського континенту. Про виділення $68 млн на закупівлю зерна для потреб Африки заявив також державний секретар США Ентоні Блінкен.

В МІУ анонсували, що в рамках роботи програми ООН з портів України найближчим часом буде експортовано 280 тис. тонн агропродукції для боротьби з голодом. Найближче судно, яке зафрахтоване WFP — це балкер Karia Angel, який наразі проходить інспекційну перевірку у Стамбулі. Після перевірки його буде поставлено на завантаження 30 тис. тонн пшениці у порту «Чорноморськ».

Окремо зауважується, що підписана Україною, ООН та Туреччиною Ініціатива про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування не передбачає жодних обмежень щодо напрямків експорту.

Будь-які заяви вищого політичного керівництва Росії, спрямовані на обмеження експорту українського продовольства, розцінюємо як неприховане використання трагедії голоду в політичних цілях та чергові прояви цинізму, брехні та варварської сутності сучасної Росії”, — наголосили в МІУ.

Напередодні російський президент Володимир Путін під час економічного форуму у Владивостоці заявив, що Росію «нахабно обманули», тому що українське зерно вивозиться не тільки до Африки. За його словами, за лінією WFP було завантажено «всього два судна з 87». Він додав, що вивезення українського зерна варто обмежити, і пообіцяв обговорити це питання з турецьким президентом Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Постійний представник РФ в ООН Василь Нєбєнзя припускає, що Росія може вийти з зернової угоди в листопаді.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Угоди діятимуть протягом трьох місяців із можливістю продовження.

Перше завантажене судно в рамках ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня. Перше судно під завантаження зайшло до порту Чорноморськ 7 серпня і залишило порт 13 серпня.

Ще на цю тему