ETC Terminal у Польщі подвоїв потужності перевалки українського зерна

19:40 07.09.2022

Польський оператор ETC Terminal (Хелм) у серпні 2022 року подвоїв потужність перевалки зерна, яке надходить з України, до 10 тис тонн на добу, завдяки введенню в експлуатацію нової перевантажувальної машини потужністю 500 тонн на годину. 

Про це пише REUA, повідомляє видання Порти України.

Термінал почав перевантажувати сипучі вантажі з хопперів-зерновозів за допомогою спеціалізованих пневматичних машин. Через обмеження транспортних засобів ми починаємо завантаження морських контейнерів без люків за допомогою пневматичних пристроїв через розвантажувальні отвори”, — пояснив директор ETC Terminal Кацпер Вєчорек.

Однак для покращення транскордонних перевезень необхідно покращити весь транспортний ланцюжок, зазначив він. Вузькими місцями наразі є наявність залізничних перевізників та відсутність запасних колій для зберігання порожніх і повних вагонів, що не дозволяє забезпечити безперебійну роботу терміналів.

У випадку Хелмської лінії обмеженням є залізничний переїзд Дорогуськ—Ягодзин, який має 3 колії, 2 з яких використовуються для перевезення вантажів. Цілодобова блокада 101 лінії, по якій курсують поїзди, які двічі на добу блокують її по 4 години через прикордонний контроль. Ми запропонували, щоб ці перевірки проводилися на бічній смузі, щоб забезпечити рух вантажів у цей час. Ми також спостерігаємо за ситуацією на інших залізничних прикордонних переходах і, якщо буде потреба, можемо розпочати перевезення альтернативними маршрутами”, — зауважив Вєчорек.

ETC Terminal через великий інтерес до зберігальних потужностей планує інвестувати в нові складські площі. Наразі термінал має буферний склад на 25 тис. тонн зерна та працює над розширенням зерносховища на 15 тис. тонн. Також компанія почала перевантаження олії.

Навесні компанія Eastern Trade Center sp.oo, відомий у Польщі як дистриб’ютор сільськогосподарської техніки марки Agromilka, придбала у Хелмі перевантажувальний термінал, який має доступ до європейської та широкої колії, — ETC Terminal. За три місяці цей сухий порт став важливим центром торгівлі між Польщею та Україною. Сполучення з Хелмською ширококолійною лінією (Chełmska Szerokotorowa Line) дозволяє терміналу здійснювати перевантаження між поїздами різної ширини колії.

Для полегшення експорту вантажів із хелмського терміналу налагоджено співпрацю з перевізником DB Cargo Polska, який має відповідний рухомий склад. Вантажі транспортуються до різних портів Європи, включаючи порти Гданськ, Гдиня та Клайпеда на Балтійському морі, а також до Іспанії.
 

Ще на цю тему