Велика Британія допоможе Україні відновити портову інфраструктуру

14:00 26.08.2022

Велика Британія і Україна підписали Спільний план дій щодо допомоги у відновленні української транспортної інфраструктури. 

Як повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури, документ підписали міністр транспорту Великої Британії Ґрант Шеппс і міністр інфраструктури України Олександр Кубраков у ході онлайн-зустрічі в четвер, 25 серпня, пише видання Порти України.

Кубраков ознайомив британського колегу з показниками впливу війни на залізницю, автодороги та мости, після чого було підписано Спільний план дій. Документ передбачає надання коштів, інженерної експертизи та транспортних засобів.

Британські партнери запропонують план з реконструкції аеропортної, злітно-посадкової та портової інфраструктури, а також працюватимуть з Мінінфраструктури над можливістю навчання персоналу аеропортів, диспетчерів повітряного руху та авіаційної безпеки.

Крім того, британська сторона придбає обладнання для відновлення критично важливих маршрутів експорту зерна.

Британський міністр також детальніше розповів про пакет підтримки «Укрзалізниці» обсягом 10 млн фунтів стерлінгів, який було раніше анонсовано прем’єр-міністром Великобританії на саміті G7. У рамках цього пакету буде придбано обладнання для ремонту мостів і облаштування тунелів, понад 120 контейнерів для транспортування зерна.

Оскільки Україна є одним із найбільших експортерів зерна у світі, то ці життєво важливі заходи допоможуть її економіці відновитися та зменшать тиск на світові ціни на продовольство. Це також підтримає Чорноморську зернову ініціативу, що дозволяє безпечно експортувати зерно, продукти харчування та добрива з України захищеними транспортними коридорами.

«Завдяки сьогоднішнім домовленостям ми розраховуємо отримати високоякісну експертизу від провідних британських компаній та інститутів для відновлення української інфраструктури. Вдячний моєму колезі, міністру транспорту, за всеохопну підтримку боротьби України з російською агресією», – прокоментував Кубраков.

Уряд Великої Британії активно підтримує український народ у боротьбі проти Росії. Загальний обсяг підтримки зараз становить майже 4 млрд фунтів стерлінгів.

Також британські партнери запровадили найбільший і найсуворіший пакет санкцій, які коли-небудь накладалися на Росію чи будь-яку іншу велику економіку світу. Зокрема, санкції накладено на понад 1 тисяч осіб, 100 компаній, вжито суворих заходів стосовно російських яхт та приватних літаків. Це завдало російським олігархам втрат на 117 млрд фунтів стерлінгів.
 

Ще на цю тему