Литва має намір створити відомство для координації робіт з відновлення України

07:40 19.08.2022

Уряд Литви допоможе бізнесу, який готовий брати участь у відновленні України, а для координації робіт буде створено нове відомство.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє портал Delfi.

У середу міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс провів засідання урядової комісії Литви - Ради економічної дипломатії, на якому обговорювалися питання участі Литви у відновленні України.

Канцлер уряду Гедре Бальчітіте, представляючи можливості Литви брати участь у проєктах відновлення України, наголосила, що уряд готовий допомогти литовському бізнесу, який планує брати участь у проєктах.

З цією метою планується створити координуюче відомство державного сектору, який мобілізує наявні можливості та ресурси.

«Литва є одним із найвірніших друзів і союзників України, тому питання відновлення цієї країни особливо важливе для нас. Ми сподіваємося, що спільними зусиллями держави та бізнесу ми зможемо зробити свій внесок у проєкти відновлення України, які стануть найбільшими у Європі після Другої світової війни», – сказав Ландсбергіс.

Як йдеться у повідомленні, канцлер представила короткострокові та довгострокові пріоритети відновлення України, можливості розвитку міжнародного партнерства, зазначила, що найбільші можливості для Литви бачаться у сферах енергетики, водного господарства, будівництва, харчової промисловості, покращення ділового та інвестиційного середовища.

На початку липня Литва виділила 10 млн євро Нацбанку України на невідкладні відновлювальні роботи. Зобов'язання країни зробити свій внесок у відновлення зруйнованої війною України було також озвучене президентом Литви, який назвав це особистим зобов'язанням.

Ще на цю тему