Жертвами політичних переслідувань у Криму стали 11 журналістів

18:30 13.08.2022

Жертвами політичних переслідувань окупаційної влади Криму стали 11 журналістів. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт КримSOS з посиланням на свого аналітика Євгенія Ярошенка.

«Це чергова хвиля обшуків, які зазвичай трапляються раз на пів року. Як правило, кримських татар звинувачують у причетності до терористичної організації. Жертвами обшуків та затримань часто стають громадянські журналісти та активісти. Наразі 11 кримських громадянських журналістів переслідуються окупаційною владою», – сказав Ярошенко.

Зазначається, що 11 серпня у тимчасово окупованому Криму були проведені 8 обшуків, 6 кримських татар були затримані за статтею 205.5 Кримінального кодексу рф «Організація діяльності терористичної організації та участь в діяльності такої організації».

Серед затриманих - громадянський журналіст Вілен Темер’янов та активіст Енвер Крош. Для чоловіків це не перші затримання. Темер’янов має за своїми плечами дві адміністративні справи, одна з яких завершилася кількаденним адміністративним арештом наприкінці 2021 року. Активіста Кроша росіяни у 2015 році катували електрострумом, а у 2018-му – посадили під адміністративний арешт, йдеться у повідомленні.

Як розповіли агентству у КримSOS, з 11 громадянських журналістів, яких переслідують окупанти, 10 – кримські татари, і ще одна особа - це громадянська журналістка Ірина Данилович.

Як повідомляв Укрінформ, кримського татарина Енвера Кроша, одного з викрадених у Криму 11 серпня, били півтори години, відповідальний за це співробітник фсб.

11 серпня з 4-ої ранку в Джанкої та Джанкойському районі Криму пройшли масові обшуки у кримськотатарських мусульманських активістів. За підсумками слідчих заходів було затримано 6 осіб, серед яких Енвер Крош, Вілен Темер'янов, Сеїтяга Аббозов, Мурат Мустафаєв, Едем Бекіров та Рінат Алієв. Всім затриманим висувається обвинувачення за статтею 205.5 КК рф - організація або участь у діяльності терористичної організації.

Кримська громадянська журналістка і медик Ірина Данилович, викрадена у квітні на окупованому півострові, повідомила про агресивне ставлення до неї працівників фсб і завдання ними тілесних ушкоджень.

Як розповіла представниця Президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, після 2015 року на території півострова через те, що не працювали незалежні медіа, виникло таке поняття як громадянська журналістика. Це ті люди, які раніше не мали жодного стосунку до журналістської роботи: вони просто беруть телефони в руки і фільмують те, що відбувається на території Криму.

Ще на цю тему