На українську кукурудзу, від якої відмовився Ліван, знайшли нового покупця

09:20 12.08.2022

На партію кукурудзи з судна Razoni (прапор — Сьєрра-Леоне), яке першим вийшло з Одеського порту відповідно до підписаної у Стамбулі «Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», знайшовся новий покупець у Туреччині. 

Про це пише видання Порты України з посиланням на Middle East Eye.

«Вантаж продано. Він буде вивантажений у Мерсіні», — підтвердив виданню Ахмед аль-Фарес, представник компанії-судновласника Razoni.

Він не розкрив інформацію про турецького покупця. Але додав, що проблеми з пошуком покупця підкреслюють труднощі доставки українського зерна на ринок в умовах глобальної продовольчої кризи. Це також створює проблеми для судновласників.

У цій ситуації я не думаю, що хтось піде вантажитися з України під таким тиском. Щотижня виходять два-три судна. Домовленість ще не міцна”, — сказав Фарес.

За його словами, судновласники, ймовірно, захочуть побачити вищі фрахтові ставки та більше гарантій, перш ніж відправляти свої судна до Чорного моря.

Балкер Razoni (прапор — Сьєрра-Леоне) прямував до порту Тріполі у Лівані з 26 тис. тонн кукурудзи. Він вийшов з Одеського порту 1 серпня, і 3 серпня в Стамбулі успішно пройшов перевірку інспекційною групою СКЦ. Прибуття судна до кінцевого пункту призначення очікувалося 7 серпня, проте з’ясувалося, що покупець відмовився від вантажу.

Згідно з даними сервісу MarineTraffic, судно Razoni з 6 серпня перебувало у турецьких територіальних водах на північ від Кіпру у статусі «В очікуванні розпоряджень». Вранці у понеділок, 9 серпня, воно перемістилося на зовнішній рейд турецького порту Мерсін, де перебуває й до цього часу.

22 липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив.

У рамках реалізації домовленостей із портів Одеса, Чорноморськ і «Південний» вийшли вже 12 суден, які вивезли понад 370 тис. тонн агропродукції до семи країн світу.

У першу чергу з українських морських портів виходять судна з продовольчими вантажами, що були заблоковані там з початку російського військового вторгнення.
 

Ще на цю тему