Вкрадене росіянами зерно з України транспортують 87 суден — посол України в Лівані

18:20 10.08.2022

Викрадене росіянами в Україні зерно перевозять на Близьких Схід із допомогою 87 суден-зерновозів, які контролюють в тому числі російські військові.

Як пише ZN.UA, про це повідомив Надзвичайний та Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ.

"Працює злочинна система, яка постійно перевозить крадене зерно з України. Це може бути через Туреччину, це може бути безпосередньо до Сирії, це може бути до інших країн Близького Сходу. Але це така злочинна угода, в якій беруть участь, звичайно, росіяни, окупаційні війська РФ в Україні. Звичайно, сирійські, російські в основному судна і не лише", – розповів Осташ на брифінгу в середу.

Він зазначив, що недопущення розвантаження в Лівані сирійського судна Laodecia, яке перевозило викрадене росіянами українське борошно та ячмінь, було великою перемогою для України. При цьому дипломат уточнив, що цю партію сільгосппродукції замовили не державні представники Лівану, а бізнес-структури країни.

Осташ підкреслив, що небажання російських транспортерів вмикати маяки AIS на суднах, які завантажуються в Криму, уже є сигналом, який вказує на можливу нелегальну діяльність та спробу щось приховати, уникнути відповідальності.

Дипломат вказав, що подібні події вимагають опрацювання у рамках Міжнародної морської організації правил реагування на крадіжки продовольства, щоб спробувати створити перешкоди для правопорушників.

"Дуже важливо звертатися до міжнародного морського права", - зазначив він.

Нагадаємо, нещодавно Ліван заарештував судно, завантажене ячмінним і пшеничним борошном, поки не буде з’ясовано, крадений цей вантаж з України, чи ні. Проте, за кілька днів арешт несподівано було знято. Попри надані докази, суд не взяв до уваги позицію компетентних органів України.

Натомість уже цього тижня покупець у Лівані відмовився від української кукурудзи, яку завантажили на перше судно, що вийшло з українського чорноморського порту після укладання угоди про відновлення експорту. Свою відмову приймати товар він пояснив п'ятимісячною затримкою поставки.

Водночас раніше посол України в Туреччині заявив, що Анкара є одним і посередників, з допомогою яких Москва пробує продавати крадене в Україні продовольство.
 

Ще на цю тему