В ISW пояснили, навіщо рф використовує електростанції у якості ядерного щита

13:00 07.08.2022

В американському Інституті вивчення війни припускають, що російські сили використовують захоплені АЕС з метою зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні.

Про це йдеться в останньому звіті ISW, передає Укрінформ.

«Щоб підірвати волю Заходу надавати військову підтримку українському контрнаступу, а також ефективно використовувати АЕС як ядерний щит для запобігання ударам України по російській силі та техніці», – йдеться у повідомленні військових аналітиків.

Як повідомляв Укрінформ, 5 серпня російські війська двічі здійснили обстріл у бік Запорізької АЕС. О 14.30 зафіксовані три вибухи біля промислового майданчика станції. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

Увечері росіяни вдруге обстріляли Запорізьку АЕС, зафіксовано три влучання на майданчик станції.

Згідно з даними Енергоатому, станом на ранок 6 серпня ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Ворожий вогонь завдав серйозних пошкоджень азотно-кисневій станції та об‘єднаному допоміжному корпусу. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

За словами міського голови Енергодара Дмитра Орлова, російські військові ховають свою зброю між енергоблоками захопленої Запорізької АЕС. Також росіяни замінували територію станції.

У разі необхідності евакуації персонал Запорізької АЕС позбавлений доступу до укриття, оскільки росіяни ховаються в підвалах від здійснюваних їхніми ж військами обстрілів.

Теми:

Ще на цю тему