Тільки 2% підприємців перейшли на умови російських окупантів Херсонщини та Запоріжжя

14:00 03.08.2022


Тільки 4 тисячі суб’єктів підприємницької діяльності окупованих росією територій Херсонської і Запорізької областей стали на «податковий облік» в місцевих так званих «адміністраціях». Судячи з кількості зареєстрованих підприємців, які працювали тут до початку повномасштабної війни, лише мізерна частка з них погодилась працювати за встановленими загарбниками правилами. Загалом на «податковий облік» у окупантів стало близько 2% фізичних осіб-підприємців і юридичних осіб.

херсонская область

Про це пише Центр журналистских расследований стало відомо з власних джерел.

Спочатку окупанти вимагали від підприємців стати на «податковий облік» протягом липня. Потім вони подовжили цей термін до 1 серпня. Однак напливу охочих зареєструватися в окупаційних адміністраціях так і не сталось.

Судячи з даних Державної податкової служби, станом на 1 грудня 2021 року лише на Херсонщині на обліку перебували 77984 суб’єктів підприємницької діяльності. А в Запорізькій області, станом на 1 серпня 2020 року – майже 123,5 тисячі підприємців, установ та організацій.

Крім перереєстрації в окупаційних адміністраціях тимчасова російська влада на українському півдні змушує підприємців отримувати російські паспорти і нав’язує розрахунки в російських рублях.

«Більшість підприємців зараз намагаються розпродати залишки своїх товарів, закрити свої магазини і спробувати виїхати на підконтрольну українську територію. Рублі приймають далеко не всі, адже їх у покупців просто немає. Приймають їх лише ті, хто їздить за товаром у Крим. Місцеві комунальні підприємства теж поки що приймають гривню і платять в ній зарплату працівникам», – на умовах анонімності розповіли підприємці Каховки. 

За словами жителів Каховки і Нової Каховки частина місцевих підприємців відмовляються приймати рублі. Навіть ті, хто отримує російські гроші в якості так званої «благодійної допомоги» від окупантів, намагаються одразу ж обміняти її на гривні. 

 

Ще на цю тему