«Озерний-207» та «Shilaynyay»: Вивезення краденого зерна з окупованого Криму

18:00 29.07.2022

Маленькі судна, які перевозять зазвичай по 3 тисячі тонн зерна, можуть місяцями курсувати з вимкненим АІС з окупованої Керчі на перевалку порту Кавказ. 

В розслідуванні показано як буксиру Озерний-207 з баржею знадобилось для одного такого рейсу 6 днів, повідомляє Катерина Яресько у Myrotvorets.news.

«В попередній статті про тандем з буксира “ОЗЕРНЫЙ-207” (IMO: -, Name: OZERNYI 207, MMSI: 273444450, Call Sign: UBZR5, Flag: Russia [RU]) і баржи “SHILAYNYAY” ми описали рейс з зерном з окупованого Севастополя на перевалку порту Кавказ. Матеріал завершується 19 липня, коли судно вимкнуло АІС в районі мосту, який незаконно побудували окупанти в Керченській протоці.

“ОЗЕРНЫЙ-207″і “SHILAYNYAY”: перевалка зерна з окупованого Криму в Керченській протоці

“ОЗЕРНЫЙ-207” вимкнув АІС і завів баржу “SHILAYNYAY” в Керченський рибний порт, де вони були ошвартовані для завантаження 3000 тонн зерна до причалу №3 (дані проєкту SeaKrime).

В період 23-24.07.2022 “ОЗЕРНЫЙ-207” вивів баржу “SHILAYNYAY” з Керченського рибного порту і з вимкненим судновим транспондером направився на перевалку порту Кавказ.

В АІС сигнал з’явився 25.07.2022. На скріншоті з порталу МарінТрафік ми бачимо трек судна знов в напрямі мосту.

Приблизно в тій же точці судновий транспондер знов було вимкнено капітаном буксиру для того, щоб приховати незаконне суднозаходження в окуповану Керч.

Всі фото з сайту Myrotvorets.news

26.07.2022 буксир “ОЗЕРНЫЙ-207” і баржа “SHILAYNYAY” знов були ошвартовані біля причалу №3 Керченського рибного порту для завантаження зерном (дані проєкту SeaKrime).

Отже, ми бачимо, що для здійснення рейсу Керч-Кавказ буксиру з баржею знадобилось 6 днів (різниця між двома точками вимкнення АІС). Такі рейси дуже важко обліковувати і описувати, оскільки судно-порушник може місяцями не вмикати АІС.

На перевалці порту Кавказ таке зерно забирають балкери, які потім доставляють його в міжнародних рейсах в різні країни.

З початком нової фази російської агресії з портів окупованого Криму вивозять зерно, викрадене або викуплене за безцінь на окупованих територіях півдня України.

І навіть якщо припустити, що фермери добровільно продали це зерно, все одно такі угоди є незаконними. Порти на окупованих територіях закриті українською владою, будь які переміщення вантажів в них не оформлюється в українських митних та прикордонних органах, тобто фактично мають статус контрабанди.

Про перевалку порту Кавказ

Балкери в Керченській протоці звично завантажуються від суховантажників невеликого дедвейту, які за своєї осадкою можуть без проблем заходити в російські порти Азовського моря, що не мають достатніх глибин для заходження великого судна. Вперше таке порушення журналісти SeaKrime описали в 2017 році, тоді було зафіксовано доставлення на перевалку в Керченську протоку зерна з окупованого Криму. Ми його назвали “AFINA+”, оскільки в тому випадку застосовувався допоміжний балкер AFINA, фактично морський елеватор, який постійно знаходився в Керченській протоці, приймав зерно у суховантажів класу “річка-море” і потім завантажував балкери, що приходили в Чорне море за зерном.

Перевантаження може бути як безпосередньо з судна на судно, так і за допомогою допоміжного судна, що виконує функцію морського елеватора, накопичення великої партії вантажу. Також в операції можуть брати участь кран та буксири.

Дослідження таких незаконних перевезень ускладнено тим, що судна вимикають АІС, приховують свою злочинну діяльність, отже не завжди вдається зібрати матеріал для публікації».

Ще на цю тему