Порти на Дунаї наростили обробку вантажів майже в чотири рази з початку року

10:00 23.07.2022

Українські порти на Дунаї у червні 2022 року збільшили обробку вантажів порівняно з березнем, коли розпочалося військове вторгнення Росії, в 3,7 разу — до 1,4 млн тонн. 

Такі дані озвучило Міністерство інфраструктури, пише видання Порти України.

«Блокада Росією морських портів уже поставила під загрозу сотні мільйонів життів. Щоб не допустити голоду у світі та дозволити нашим аграріям експортувати продукцію, ми частково переорієнтувували логістику на річкові порти. Результати цієї роботи уже очевидні — вантажоперевалка усіх груп товарів в Дунайських портах з березня зросла в 3,7 разу — до 1,4 млн тонн в червні», — повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, паралельно МІУ розвиває допоміжну залізничну інфраструктуру для збільшення експортного потенціалу портів. Для залучення європейських інвестицій в розвиток Дунайських портів ведеться робота з ЄС щодо включення української частини Дунаю в Транс’європейську транспортну мережу (TEN-T).

Також, завдяки звільненню острову Зміїний Збройними Силами України, відкрито гирло Бистре суднового ходу Дунай—Чорне море для заходу та виходу суден, які перевозять агропродукцію.

«Однак експортних потужностей Дунайських портів, залізничного та автотранспорту недостатньо для повноцінної заміни морських портів. Саме тому пріоритетом команди президента лишається розблокування морських портів», — наголосив Кубраков.

Нагадаэмо, у Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії було підписано угоди, за якими буде здійснюватися вивіз зерна та іншого продовольства з портів України.

Свою думку щодо «зернових угод» висловив Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews.

Ще на цю тему