Андрій Клименко: Настав час Україні поставити Туреччині питання віч-на-віч

13:00 22.07.2022

Українська влада має на найвищому рівні відреагувати на політику Туреччини, зокрема щодо імпорту вкраденого з окупованого півдня українського зерна та участі Реджепа Ердогана в зустрічі лідерів Ірану, Туреччини та росії в Тегерані 19 липня.

Розвантаженння краденого українського зерна з російського судна «Михаил Ненашев» у порту MMK Metalurji в Іскендеруні, Туреччина Фото: Осман Пашаєв как пишет Центр журналистских расследований.

Про це повідомив Андрій Клименко, засновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень та редактор експертного порталу BlackSeaNews в ефірі програми «Питання національної безпеки».

Він наголосив, що попри підтримку України з боку Туреччини, питань до країни-партнера стає все більше.

«Настав час сказати: ви — друзі, ви перекрили для російських кораблів Босфор, ваші підприємства постачають виключно нам безпілотники, ви нам будуєте корвет і таке інше. Але, друзі, є питання, які нам дуже не подобаються. І найголовніше, що ступінь невдоволення зростає в українському суспільстві», — сказав Андрій Клименко.

Він припустив, що така розмова може відбутися найближчим часом — на рівні міністрів МЗС або на рівні президентів країн.

Нагадаємо, Туреччина є одним з основних отримувачів українського зерна, яке росія незаконно експортує через порти окупованого Криму. Нещодавно ЦЖР публікував відео, зняте у порту MMK Metalurji в Іскендеруні, коли там розвантажували збіжжя з судна «Михаил Ненашев», який доставив із Криму 27 тисяч тонн.

Туреччина також пропускала через Босфор російські судна із Севастополя, завантажені вкраденим в України зерном. 

6 липня влада Туреччини відпустила раніше затримане за зверненням України у порту Карасу судно Zhibek Zholy під прапором рф, яке вивозило зерно із порту окупованого Бердянська. У МЗС України висловили розчарування цим рішенням та викликали до себе турецького посла в Києві. 

Ще на цю тему