У Севастополі залишився лише один корабель-носій крилатих ракет «Калібр» \ фото

17:30 10.07.2022

В даний час в Севастопольській бухті знаходиться один із семи кораблів-носіїв крилатих ракет типу «Калібр», що є у складі Чорноморського флоту Росії.

Як повідомляє кореспондент Крим.Реалії, біля Курячої пристані стоїть малий ракетний корабель проєкту 21631 «Буян-М» – четвертий ліворуч у ряді кораблів. На Чорноморському флоті чотири такі МРК: «Вишній Волочок» (бортовий номер 609), «Орехово-Зуєво» (626), «Інгушетія» (630) та «Грайворон» (600). З них у МРК «Вишній Волочок» та МРК «Орехово-Зуєво» нижня частина корми пофарбована у чорний колір, як у корабля на фото.

З початку повномасштабного військового вторгнення армії Росії до України бортові номери всіх кораблів зафарбовані для ускладнення ідентифікації однотипних одиниць.

Також носіями крилатих ракет типу «Калібр» є фрегати проєкту 11356Р «Буревісник». У складі Чорноморського флоту Росії три такі фрегати: «Адмірал Григорович» (бортовий номер 494), «Адмірал Ессен» (490) та «Адмірал Макаров» (499).

В інших бухтах Севастополя немає кораблів-носіїв «Калібрів», у чому зміг переконатись кореспондент Крим.Реалії.

Окрім кораблів на Чорноморському флоті носіями ракет «Калібр» є підводні човни. Як повідомляли Крим.Реалії, вчора на східному березі Південної бухти біля причалу стояли два підводні човни проєкту 636.3 «Варшав'янка» зі складу 4-ї окремої бригади підводних човнів. Усього у складі Чорноморського флоту Росії шість підводних човнів даного проєкту: Б-261 «Новоросійськ», Б-237 «Ростов-на-Дону», Б-262 «Старий Оскол», Б-265 «Краснодар», Б-268 «Великий Новгород» та Б-271 «Колпіно».

Також у складі Чорноморського флоту є підводний човен «Алроса» проєкту 877В «Палтус». Ця субмарина після проведеного ремонту та модифікації отримала можливості нести ракети «Калібр», але вона, як повідомляли Крим.Реалії, після проведення ходових випробувань знову стала на ремонт до 13-го судноремонтного заводу в Кілен-бухті.

10 липня українське Оперативне командування «Південь» повідомило, що в Чорному морі, на «варті північно-західної його частини» російські військові залишили 2 корабля-ракетоносія з більш ніж 15 ракетами «Калібр», а також 3 великі десантні кораблі.

Ще на цю тему