З початку війни Україні вдалося експортувати лише 5,2 мільйона тонн зерна

20:00 06.07.2022

За чотири місяці від початку повномасштабної війни Україні вдалось експортувати лише 5,2 млн тонн сільськогосподарської продукції, тоді як до 24 лютого країна експортувала 4-5 млн тонн зерна щомісяця через вітчизняні морські порти.

Такі дані наводить Комітет з питань аграрної та земельної політики ВРУ, передає Укрінформ.

"Неможливість експорту з України врожаїв минулого та цього року, зменшення площ під озимими та ярими зерновими культурами і далі спричинятиме зростання світових цін на продукти харчування, а наслідки продовольчої кризи внаслідок дій агресора світ буде відчувати ще роками", - зазначається в повідомленні.

У Комітеті нагадують, що Україна вже багато років бере участь у забезпеченні продовольчої безпеки світу, експортуючи більшу частину врожаю зернових до країн Європи, Азії та Африки.

Депутати констатують, що сьогодні немає можливості знайти альтернативу довоєнним обсягам постачання на світовий ринок продуктів з України та швидко замінити вітчизняне продовольство сільськогосподарською продукцією інших виробників. Це неможливо буде зробити навіть у перспективі найближчих 3-5 років, стверджують у Раді.

родовольча криза вже стала помітною, відчувають її подвійний негативний ефект. По-перше, продукція подорожчала, бо світові ціни побили рекорд насамперед через військову агресію росії, а, по-друге, продуктів стало менше, адже в Україні і досі залишаються заблокованими мільйони тонн зерна минулорічного врожаю", - підкреслюють у Комітеті.
Як повідомляв Укрінформ, наразі в українських портах заблоковані 22 млн тонн збіжжя.

Міністерство аграрної політики та продовольства активно працює над вирішенням питання розблокування експорту зернових культур. Уже понад 20 компаній планують або розпочали будувати перевалки в зонах, де пролягають нові логістичні маршрути.

Теми:

Ще на цю тему