Понад 20 компаній налагоджують перевалку уздовж нових експортних маршрутів зерна — Мінагропрод

09:40 05.07.2022

Уже понад 20 компаній планують або розпочали будувати перевалочні комплекси в зонах, через які пролягають нові логістичні маршрути для розблокування експорту зернових культур з України. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства, пише видання Порти України.

Ми активно працюємо над збільшенням логістики через західні кордони. За цей місяць очікуємо близько 2 млн тонн експорту зерна, яке вже перейшло за новими логістичними маршрутами: це Польща, Румунія, Угорщина, Словаччина. І маємо потенціал до збільшення. Понад 20 компаній планують або розпочали будувати перевалки в цих зонах”, — зазначив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Він уточнив, що наразі Мінагропрод проводить переговори з ЄС, і наприкінці липня буде окрема зустріч із широким колом учасників на рівні аграрних і транспортних міністрів відповідних країн, щоб збільшувати європейську інфраструктуру, зокрема, кількість вагонів і вантажівок, яких бракує.

Міністр додав, що робота також сконцентрована над вирішенням питань із зберігання та вивезення українського врожаю.

Аграрії, які збирають і збиратимуть урожай ближче до лінії фронту, намагатимуться вивезти його на зберігання ближче до центру та заходу країни. Тому особливо в цих місцях буде потреба в додатковому зберіганні. Над цим активно працював бізнес, щоб завезти на ці території мобільне одноразове зберігання”, — резюмував Сольський.

Україна вважається житницею світу, проте з огляду на російську загарбницьку війну українська аграрна економіка більше не може використовувати важливі морські порти для експорту.

ООН попередила, що закриття українських портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності у світі. Через блокування українських морських портів Росією близько 20 млн тонн збіжжя наприкінці весни залишалися заблокованими в Україні.

В умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна — через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії.
 

Ще на цю тему