російські спецслужби виманюють інформацію у родичів українських військовополонених

14:40 04.07.2022

Спецслужби російської федерації під виглядом уповноважених державних служб або представників громадських організацій виманюють інформацію у родичів полонених українських військовослужбовців.

Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомляє у Телеграмі.

«На сьогодні відомо про велику кількість випадків, коли російські спецслужби під виглядом уповноважених державних служб або “громадських організацій” виходили на зв’язок з родинами наших захисників. Свої звернення пояснювали нібито метою "надати інформацію" про військового або “сприяти визволенню з полону”. Але! В кожному із цих випадків передача будь-якої інформації жодним чином не допомагала нашим військовим, які опинились в біді», – зауважили у ГУР.

Паспортні дані, посада, звання, номер частини, останнє місце перебування військового, його фото у військовій формі тощо – важлива інформація, яка може бути використана ворогом проти самих захисників, їхніх родин та країни в цілому. Такі відомості також можуть становити небезпеку для полоненого, оскільки його дані можуть бути оприлюднені в інформаційному просторі із негативними закликами.

«У разі позначення останнього відомого місця перебування чи дислокації військового або частини, у якій він проходить службу, та місця її дислокації, витік інформації може призвести до розвідувальних дій з ворожої сторони та становити небезпеку життю інших захисників», –зауважили в ГУР.

Також інформація може бути використана проти родичів захисника. "Зокрема з ними можуть зв’язатися ворожі структури з метою “отримання викупу”. При цьому марно очікувати реального повернення ваших рідних. Адже всі ці дії відбуваються нелегально і реальних повноважень “зв’язкові” не мають. З тієї ж причини не варто очікувати на повернення коштів у разі “невдачі”, - застерігли у розвідці.

У ГУР наголосили, що обміном полонених чи пошуком зниклих безвісти захисників займаються лише органи державної влади та відповідальні установи чи організації: "Наша держава працює із кожним випадком і кожною справою. Робиться все можливе для повернення наших захисників з полону".

У розвідці порадили уважно ставитись до телефонних дзвінків, повідомлень, не повідомляти і не передавати неперевіреним особам персональні дані захисника, інформацію про близьких та знайомих. Слід дбати про інформаційну гігієну та користуватись лише перевіреними офіційними ресурсами і платформами.

 

Теми:

Ще на цю тему