В Україні відзначають День Військово-морських сил

14:30 03.07.2022

У неділю, 3 липня, в Україні відзначають День Військово-Морських Сил, а також День працівників морського та річкового флоту. Пам'ятну дату відзначають кожної першої неділі липня.

Вперше День Військово-Морських Сил України відзначили у Севастополі 1 серпня 1997 року. Тоді на колишніх кораблях Чорноморського флоту СРСР, які перейшли до складу ВМС України, урочисто підняли українські прапори, пише ZN.UA.

День ВМС ЗС України було встановлено на прохання Військової Ради Військово-Морських Сил на честь перших широкомасштабних навчань українського військового флоту «Море-96» (30 липня – 1 серпня 1996 року), указом Президента від 17 серпня 1996 року.

Пізніше, згідно з указом президента України Віктора Ющенка від 24 березня 2006 року, День ВМС почали відзначати щорічно в останню неділю липня. Але у 2015 році знову повернулися до святкування у першу неділю липня.

Наразі Україна живе в умовах повномасштабного вторгнення Росії. ВМС поряд з іншими підрозділами Збройних сил України відіграють важливу роль у захисті території нашої країни від окупантів. Так, нещодавно їм удалося відтіснити флот Росії на 100 кілометрів від українського узбережжя.

30 червня внаслідок дій ЗСУ окупаційні війська залишили острів Зміїний, який вони зайняли ще в перші дні повномасштабного вторгнення. А у квітні ЗСУ вразили ракетами «Нептун» флагман Чорноморського флоту Росії крейсер «Москва», який брав участь у захопленні острова.
 

Ще на цю тему