Острів Зміїний звільнили завдяки САУ «Богдана» / Відео

08:00 01.07.2022

Українська експериментальна самохідна гаубиця калібру 155-мм «Богдана» відіграла важливу роль у визволенні острова острів Зміїний у Чорному морі. 

Допомогли в цьому також і іноземні системи, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, пише ZN.UA.

«Богдана» є першою гаубицею в натовському калібрі 155 мм, розробленою українськими фахівцями вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

Розробник САУ, «Краматорський завод важкого верстатобудування», каже, що дальність пострілу звичайним снарядом з колісної САУ становить до 40 км.

Установку вперше показали чотири роки тому. На перших фото від 2018 року було видно, що САУ виконано на колісному шасі 6х6 КрАЗ. КрАЗ-6322 – український вантажний бортовий повнопривідний автомобіль із колісною формулою 6х6 вантажопідйомністю 10-20 тонн. Призначений для перевезення людей та різних вантажів дорогами загального користування, а також бездоріжжям.

До 2018 року технологія була засекречена.

Фахівці на фото ідентифікували автоматизовану систему наведення та зарядку боєприпасів. Також на ній відмічені контейнери, які здатні нести від 20 снарядів.

САУ «Богдана» працює на автоматизованій системі управління та наведення, яка побудована на контролерах марки Siemens SIPLUS та SIMATIC HM.

Характеристики:

Вага – 28 тонн
Обслуговування – 5 осіб
Темп вогню - 4-6 пострілів за хвилину
Максимальна дальність вогню:
• 35-40 км уламково-фугасним снарядом
• 45-60 км активно-реактивним снарядом.

Як САУ «Богдана» відпрацювала по Зміїному

Ще на цю тему