Окупанти вивезли з Бердянського порту перші 7 тис. тонн зерна

14:20 30.06.2022

З морського порту в загарбаному російськими військами Бердянську вийшло перше з початку окупації торгове судно з вантажем зерна.

Про це повідомило Порти України з посиланням на російське агентство ТАСС.

Після кількох місяців простою з Бердянського морського торгового порту вийшло перше торгове судно. 7 тис. тонн зерна прямують до дружніх країн, – ідеться в публікації.

Суховантаж на виході з порту і в Азовському морі «з метою забезпечення безпеки» супроводжували кораблі і катери ЧФ РФ.

Згідно з даними сервісу Marine Traffic, балкер Zhibek Zholy (прапор – Росія), який минулого тижня заходив до Бердянського порту, прямує до порту Караса на південному заході Туреччини, й планує прибути до нього у п’ятницю, 1 липня. При цьому точкою його відправлення вказано буцімто порт Новоросійськ.

На початку червня стало відомо, що Микола Єрьоменко, який обіймав посаду капітана Бердянського морського порту, перейшов на службу до окупантів. Крім того, «директором» Бердянського порту російські окупанти призначили Володимира Стельмаченка, який раніше працював у Службі морської безпеки (СМБ) порту.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон, які розташовано на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.

В середині березня окупанти почали використовувати причали Бердянського морського порту для того, щоб завозити військову техніку для наступу на українські міста в Запорізькій та Донецькій областях. Проте після удару ЗСУ, внаслідок якого був затоплений ВДК проекту 1171 «Саратов» Чорноморського флоту РФ, ці спроби припинилися.

Наприкінці лютого російські війська окупували місто Бердянськ. Місцева влада відмовилася від співпраці з окупантами.

Ситуацію прокоментував Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews на своїй сторинці на Фейсбуці:

«Отже РФ приготувало чергове дно вже не тільки для Туреччини, але й для Казахстану. Зерно з окупованого Бердянську (до 7 тисяч тонн) йде до турецького порту на судні, що належить казахському судновласнику, під російським прапором, з російським шипменеджером... 

ZHIBEK ZHOLY, General Cargo, IMO: 9598880, MMSI: 273216220
Call Sign: UBFT3. Flag: Russia [RU]. Summer DWT: 7146 t. Length Overall x Breadth Extreme: 139.95 x 16.7 m. Year Built: 2016
Home Port: ST.PETERSBURG.
Registered owner KTZ EXPRESS SHIPPING TOO Correspondence Address: Office 202, 4th Floor, Dinmukhamed Qonaev kacesi 12/1, Yesil audany, Nur-Sultan, 010017, Kazakhstan. since 27/06/2017
Ship manager/Commercial manager GREEN-LINE LLC Building 5, Doroga Na Turukhtannyye Ostrova 26, St Petersburg, 198096, Russia. since 09/02/2022

Звичайно, що для довірливих турецьких урядовців в морських сервісах пишуть, що цей суховантаж війшов з RU NVS
NOVOROSSIYSK ATD: 2022-06-22 13:01 LT (UTC +3)

Прямує до турецького порту TR KSP KARASU, час прибуття ETA: 2022-07-01 19:00 LT (UTC +3). Карасу -це маленьке містечко на березі Чорного моря, трохи на схід від Босфору.

Ще на цю тему