Британські літаки можуть стежити за безпекою експорту зерна з українських портів - Воллес

13:00 30.06.2022

Британські літаки могли б гарантувати безпеку судноплавних маршрутів для доставки зерна з українських портів, якби росія їх розблокувала, заявив у середу міністр оборони країни Бен Воллес.

Як передає Укрінформ з посиланням на Sky News, Воллес сказав журналістам на саміті НАТО в Мадриді, що літаки Rivet Joint або P8 Poseidon могли б патрулювати райони Чорного моря, якщо буде досягнуто відповідна домовленість щодо проходу суден із зерном.

За його словами, «турки якраз намагаються разом з ООН обговорити з росіянами деталі, як це зробити».

Він підкреслив, що йдеться саме про вивезення українського зерна з України, а не «щоб дозволити російським кораблям вийти з Чорного моря з краденим зерном».

«Велика Британія може супроводжувати розвідкою та спостереженням, - додав міністр. - Ми можемо допомогти, залучивши Rivet Joint, P8 у південній частині Чорного моря для захисту».

Водночас Лондон не посилатиме свій флот у Чорне море, оскільки Туреччина заблокувала прохід будь-яких військових кораблів через протоки Дарданелли і Босфор.

«Ми не збираємося посилати наші кораблі в Чорне море, бо це означало б, що ми просимо турків зняти блокаду з іноземних військових кораблів», - сказав він.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді триває саміт НАТО.

В українських морських портах росія заблоковала понад 20 млн тонн зерна, призначені для експорту за угодами Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Теми:

Ще на цю тему