Верховний комісар ООН з прав людини представила доповідь про ситуацію в Маріуполі

11:00 17.06.2022

У Женеві, де відбувається 50-та сесія Ради ООН з прав людини, представлено доповідь щодо ситуації в Маріуполі та порушення росією прав людини й міжнародного гуманітарного права.

Доповідь представила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, повідомляє Постійне представництво України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві.

«Верховний комісар детально окреслила широкий спектр порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права у Маріуполі внаслідок російської агресії, масштаб руйнувань, людських жертв та страждань», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Бачелет наголосила на тому, що маріупольці продовжують страждати від нестачі можливостей для забезпечення базових потреб.

Важливим елементом доповіді, вказується в повідомленні, стало питання щодо долі українських захисників міста, які були захоплені на заводі «Азовсталь» і утримуються рф як військовополонені. Відзначалося, що є свідчення застосування до них тортур усупереч міжнародному гуманітарному праву. Але через відсутність доступу до місць утримання ООН позбавлена можливості перевірити умови поводження з українськими бійцями.

Верховний комісар беззаперечно поклала вину за ситуацію у Маріуполі на росію. Це стосується і бомбардування дитячої лікарні та драматичного театру. Бачелет також закликала рф вивести свої війська з України.

За підсумками доповіді відбувся інтерактивний діалог, у якому взяли участь делегації майже 60 держав та неурядові організації. Учасники засудили російську агресію та закликали до її припинення, висловили стурбованість наслідками воєнних дій для цивільного населення в Маріуполі та інших регіонах. Також пролунали заклики звільнити захоплених у місті українських військовополонених, наголошувалося на необхідності забезпечити відповідальність рф за злочини.

Як повідомляв Укрінформ, Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4481 випадок загибелі та 5565 випадків поранень цивільного населення України від початку повномасштабного російського вторгнення.

Теми:

Ще на цю тему