У Польщі заявили, що на будівництво зерносховищ біля українського кордону піде до чотирьох місяців

10:00 16.06.2022

На будівництво тимчасових зерносховищ на кордоні з Україною для вивезення зерна піде від трьох до чотирьох місяців.

Як повідомляє Європейська правда, про це міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик написав у Facebook.

Він зазначив, що анонсована напередодні пропозиція президента США Джо Байдена забезпечити інфраструктуру для вивезення зерна на польсько-українському кордоні є "вкрай цікавою", але для її втілення потрібно вирішити багато практичних питань.

"Йдеться про місцеперебування, розмір, допоміжну інфраструктуру, джерела фінансування, питання власності та багато інших проблем", – зазначив польський міністр.

На думку Ковальчика, зерносховища потрібно розташувати на місці, де закінчується українська колія, щоб полегшити її подальше транспортування.

Він також зазначив, що наразі Польща може забезпечити вивезення приблизно 1,5 мільйона тонн зерна з України на місяць, тоді як потреба Києва становить близько п’яти мільйонів.

"Водночас слід зазначити, що такі інвестиції можна буде завершити через приблизно три-чотири місяці", – додав Ковальчик.

Як відомо, уряди ЄС розглянуть можливість надання Україні тимчасових сховищ для зернових, щоб допомогти в збереженні врожаю та забезпеченні майбутніх поставок на світові ринки.

А федеральний уряд Німеччини планує створити фонд для закупівлі зернових контейнерів, щоб прискорити експорт зернових із України в умовах морської блокади.

Раніше заступник глави МЗС України Дмитро Сенік розповідав, що в умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна – через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії.
 

Ще на цю тему