Країни НАТО нададуть Україні всю необхідну для перемоги зброю - Столтенберг

18:00 15.06.2022

Союзники по НАТО сьогодні вирішуватимуть, як доставити в Україну саме ту зброю, якої вона гостро потребує, щоб зупинити російське військове вторгнення та отримати перемогу у цій війні, розв’язаній у Європі російською федерацією.

Про це у Брюсселі під час пресконференції перед зустріччю міністрів оборони країн-членів Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ввечері ми зустрінемося з Україною, Грузією, Швецією, Фінляндією і Європейським Союзом. Це надасть можливість міністру оборони Резнікову надати нам оновлену інформацію про те, чого Україна терміново потребує зараз, а союзникам по НАТО - зробити нові оголошення про надання підтримки для України. Союзники будуть продовжувати надавати те військове обладнання, якого Україна потребує, щоб отримати перемогу, включаючи важке озброєння та системи зброї далекого радіусу дії», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що союзники по НАТО та країни-партнери вже надали Україні військову допомогу на мільярди доларів, поряд із економічною та гуманітарною допомогою.

«Я очікую, що під час саміту (в Мадриді – ред.) союзники ухвалять широкий пакет допомоги для України, допомагаючи Україні в переході від військового обладнання ще радянської епохи до сучасного обладнання НАТО, та у покращенні її взаємосумісності з НАТО. Союзники є непохитними у підтримці суверенітету та територіальної цілісності наших близьких партнерів у Європі, а також права кожної держави обирати власний шлях вільно від зовнішнього втручання», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

Він повідомив, що сьогодні ввечері також відбудеться зустріч Контактної групи з підтримки України під егідою США. Ця зустріч також відбудеться у штаб-квартирі НАТО та забезпечить можливість обговорити невідкладні потреби України у військовому обладнання. Столтенберг подякував Сполученим Штатам за їх лідерство у цій сфері.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, в першу чергу – наслідки агресивної війни росії проти України, а також шляхи подальшої трансформації Альянсу. Лідери країн-союзниць приймуть нову Стратегічну концепцію НАТО.

У середу, 15 червня, у Брюсселі розпочинається засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, які обговорять підготовку до наступного саміту Альянсу в Мадриді та шляхи нарощування військової допомоги для України у її протистоянні неспровокованій російської агресії.

Теми:

Ще на цю тему