Штати не проти союзу України, Британії, Польщі та країн Балтії

12:40 15.06.2022

США зацікавлені у зміцненні можливостей НАТО й готові вітати регіональні ініціативи, зокрема об’єднання Британії, Польщі, України і країн Балтії в окремий союз, якщо він посилюватиме оборонний потенціал.

Про це у відповідь на запитання власного кореспондента Укрінформу сказала постійна представниця США при НАТО Джуліанна Сміт.

«Очевидно, що ми підтримуємо ініціативи, які допомагають нарощувати потенціал (у Європі – ред.)», - прокоментувала посол США.

Вона додала, що впродовж багатьох останніх років мали місце ініціативи щодо утворення подібних «мініформатних» альянсів, зокрема у сфері оборони.

«Тож якщо члени НАТО розділяються на формати партнерських відносин або на певні групи, щоб допомогти наростити потенціал і колективними зусиллями зміцнити Альянс, ми хотіли б це підтримати», – зауважила американський дипломат.

Вона також зазначила, що Організація Північноатлантичного договору, у якій вона представляє США, також зацікавлена у зміцнення свого східного флангу.

Як повідомлялося, наприкінці минулого місяця італійське видання Corriere Della Sera із посиланням на джерела в дипломатичних колах уперше повідомило про ініціативу прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона створити новий альянс у Європі. За інформацією видання, цей союз мав би включати Велику Британію, Польщу, Україну, Литву, Латвію, Естонію, а також на певному етапі – Туреччину.

Минулого тижня секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що є прихильником якнайшвидшого формування союзу Велика Британія - Польща-Україна. Ба більше, за його словами, такий союз «має бути ще максимально розширений і не обмежуватися цими трьома країнами».

Ще на цю тему