Франція готова взяти участь у розблокуванні Одеського порту

10:30 11.06.2022

У Єлисейському палаці заявляють, що Франція готова взяти участь в операції з розблокування Одеського порту задля забезпечення експорту українського зерна у країни, які його потребують.

Про це повідомляє телеканал BFMTV з посиланням на слова радника президента Франції.

«Ми готові допомогти сторонам провести операцію, яка б дала змогу забезпечити цілковито безпечний доступ до Одеського порту суднам попри те, що море заміноване», – сказав радник.

Водночас, коментуючи заклик президента Франції Еммануеля Макрона «не принижувати росію», його радник наголосив, що Франція хоче, аби Україна перемогла у розв'язаній росією війні.

«Як сказав президент, ми хочемо перемоги України. Ми прагнемо, аби територіальна цілісність України була відновлена. Ми хочемо, щоб цей конфлікт, ця війна росії проти України припинилася якнайшвидше», — цитує телеканал представника Єлисейського палацу.

Як повідомлялося, внаслідок російської агресії в портах України заблоковано понад 20 млн тонн зерна, призначеного на експорт. Це спричинило загрози глобального голоду, оскільки майже половина всього обсягу поставок в межах Всесвітньої програми продовольства ООН припадає саме на українське зерно.

Президент Франції Еммануель Макрон 3 червня заявив у інтерв’ю французьким ЗМІ, що зараз важливо «не принижувати росію», аби після завершення бойових дій можна було знайти вихід за допомогою дипломатичних зусиль.

Ще на цю тему