Устенко: Єдиний спосіб доправити українське зерно на ринки - зупинити війну

10:40 27.05.2022

Єдиним способом доставити українське зерно на світові ринки є припинення військової агресії росії.

Таку думку висловив радник президента України з економічних питань Олег Устенко у коментарі виданню Newsweek, передає Укрінформ із посиланням на Офіс Президента.

"Я вважаю, що єдиний спосіб доправити зерно на світові ринки – це зупинити війну або принаймні припинити всі воєнні дії в Чорному морі", – сказав Устенко.

Він підкреслив, що зараз росія обстрілює будь-які кораблі, які з’являються в Чорному морі, однак якщо в регіоні буде оголошено припинення вогню, судна з зерном зможуть швидко вийти з портів.

На думку Устенка, російська сторона від самого початку агресії планувала блокаду українських портів з метою створення продовольчої кризи у світі, щоб якомога сильніше тиснути на Захід.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі заявив, що бізнесова й політична еліта світу має докласти зусиль, щоб вивезти з України заблоковані 22 млн тонн зерна та не допустити голоду в деяких країнах.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу в Давосі заявила, що російська федерація, яка блокує українське зерно в українських портах та веде бойові дії на полях України, шантажує світову спільноту загрозою голоду в цілих регіонах. Вона нагадала, що сьогодні російська артилерія навмисно обстрілює зернові сховища по всій Україні. Наслідки цих ганебних вчинків є очевидними для всіх. Глобальні ціни на пшеницю різко злетіли, і від цього постраждали найбільш вразливі країни.
 

Ще на цю тему