Окупанти намагаються використати викрадені судна для вивезення металу з Маріупольського порту

19:40 24.05.2022

Російські загарбники не полишають спроби вивезення металопрокату з території Маріупольського порту із залученням викрадених торгових суден. Про це заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

В Маріупольському порту зафіксоване переміщення двох транспортних суден і швартовка їх до причалу. Попередньо до причалів №7 та №10, де саме зберігається металопрокат. Одне судно може перевозити вантаж до 30 тис. тонн, друге до 15 тис. тонн. Обидва судна знаходились в порту на час початку блокування міста, на зараз фактично викрадені окупантами”, – повідомив Андрющенко у Telegram.

За його словами, все це вказує, що окупанти не залишають спроб вивезти металопрокат морем через порт. Однак, за отриманою інформацією від спеціалістів порту, це неможливо через відсутність необхідних кранів та затоплені судна на виході з акваторії порту.

Також, спеціалісти уточнюють, що на зараз вивезення зерна з порту теж неможливе. Спроби поновити залізничне полотно поки теж не можна назвати успішними”, — наголосив Андрющенко.

Раніше Андрющенко повідомляв, що російські окупаційні війська намагаються поновити роботу Маріупольського порту, але їм це не вдається, поки залишається затопленим судно «Меотида» при вході у нові «ворота», які є основними для поновлення морських перевезень.

Крім того, окупанти розпочали термінові роботи з ремонту залізничного полотна в Маріуполі та станції Сартана, щоб спробувати вивезти металопрокат та залишки зерна з території Маріупольського порту залізницею.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон, які розташовано на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.

Ще на цю тему