Рамштайн-2: Друга зустріч щодо озброєння України відбудеться 23 травня 

20:00 21.05.2022

Наступна зустріч союзників по «антикремлівській коаліції» щодо військової допомоги Україні відбудеться 23 травня.

Участь у зустрічі візьмуть представники більше 40 країн. Захід пройде у онлайн-форматі, пише Мілітарний.

Міністр оборони США Ллойд Остін провів переговори із Олексієм Резніковим щодо Рамштайну-2. Як повідомив український міністр на зустрічі союзників буде проведена оцінка потреб Збройних сил України.

Рамштайн-2 відбудеться після ухвалення Конгресом та Сенатом США законопроекту, який передбачає виділення в американському бюджеті 40 млрд дол для допомоги Україні. Не всі ці кошти будуть спрямовані безпосередньо на закупівлю озброєння для ЗСУ.

Новий пакет допомоги передбачає спрямування 6 млрд дол на зброю для України включаючи навчання, обладнання, та підтримку, а також більше 8 млрд дол – на поповнення військових запасів США, які зменшились через надання зброї Україні. Майже 4 млрд доларів фінансування буде спрямовано на зміцнення сил США в європейському регіоні.

Після першої зустрічі союзників на американській базі Рамштайн у Німеччині в США почав діяти закон про ленд-ліз для України, пише видання.

Таким чином нова зустріч відбуватиметься в умовах, коли влада США має ресурси та юридичні інструменти для посиленої допомоги Україні.

Попередня зустріч відбулася 26 квітня 2022 року. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова було досягнуто наступних домовленостей. 1) Створити Консультативну раду з питань оборони України, яка б діяла на постійній основі і пришвидшувала отримання зброї та покращувала логістику процесу, 2) Почати переведення ЗСУ на натівські калібри озброєнь, 3) Розпочати навчання українських військових закордоном, при чому, навіть, на тих системах озброєнь, щодо яких не ухвалено політичних рішень про передачу.
 

Ще на цю тему