США розглядають призупинення деяких санкцій проти Білорусі в обмін на шлях для зерна з України - ЗМІ

16:00 20.05.2022

У Сполучених Штатах розглядають тимчасове призупинення санкцій проти Білорусі, щоб спонукати Лукашенка погодитись дозволити експорт зерна з України через білоруську залізницю до портів країн Балтії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, цитуючи посадовців США, які говорили на умовах анонімності.

Як йдеться у матеріалі видання, генсек ООН Антоніу Гутерреш та США нібито обговорюють маршрут для експорту сільськогосподарської продукції з України через Білорусь до литовської Клайпеди як найбільш зручну альтернативу традиційному маршруту через українські чорноморські порти. 

Щоб зацікавити самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка піти назустріч у цьому питанні, розглядається призупинення на пів року санкцій проти білоруських державних компаній-виробників мінеральних добрив, які запровадили у 2021 за репресії всередині країни і провокування Лукашенком штучної міграційної кризи.

В експертних колах кажуть, що самого лише "білоруського коридору" та інших маршрутів через Європу недостатньо, щоб компенсувати неможливість експорту через чорноморські порти.

Як відомо, Україна - серед провідних експортерів зернових, кукурудзи, соняшника та олії. Повномасшабна війна та блокада традиційних маршрутів експорту сільськогосподарської продукції загрожує продовольчою кризою для багатьох країн, які значною мірою залежали від українського експорту.