Deutsche Bahn долучилася до експорту українського зерна

18:00 27.04.2022

Компанія Deutsche Bahn почала перевезення залізницею для підтримки експорту українського зерна. Про це заявив міністр транспорту Німеччини Фолькер Віссінг, пише Spiegel Online.

За словами Віссінга, окрема, DB Cargo, яка об’єднує всю національну та міжнародну діяльність Deutsche Bahn у сфері залізничних вантажних перевезень, перебуває в процесі створення «залізничного мосту», яким можна було б перевозити велику кількість сільськогосподарської продукції до портів на Адріатичному та на узбережжі Північного моря.

DB Cargo вже їздить від імені приватних експортерів зерна з України. Керівник залізниці Ріхард Лутц розповів про два-три поїзди на день з України через Польщу та відповідні термінали до Західної Європи.

Наприкінці квітня стало відомо про плани федерального уряду Німеччини запустити логістичну програму, щоб допомогти Україні продовжувати вирощувати зерно та доставляти його світу, незважаючи на війну. Ідеться про допомогу в експорті зерна, а також про постачання до України сільськогосподарської техніки.

12 травня Єврокомісія затвердила план допомоги Україні з вивезення до липня не менше 20 млн тонн зерна. Зокрема, Єврокомісія закликає допомогти вивезти зерно, прискоривши митні процедури, вивільнивши склади, створивши логістичні коридори та збільшивши пропускну спроможність морських портів. За даними Єврокомісії, Україна займає 10% світового ринку пшениці, 13% – ячменю, 15% – кукурудзи, понад 50% ринку соняшникової олії.

ООН попередила, що закриття українських портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності у світі.

До російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала до 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси і Миколаєва, проте зараз через їх морську блокаду з боку РФ країна може щомісяця перевозити близько 500 тис. тонн зернових. Цей показник можна збільшити до 2-3 млн тонн, наростивши пропускну здатність залізничних і логістичних переходів на кордонах з країнами ЄС.

Україна шукає нові логістичні маршрути, зокрема залізничні. Одним з нових є маршрут через порт Констанца в Румунії. Також опрацьовуються коридори через Польщу та порти на Балтійському морі.

Теми:

Ще на цю тему