Туреччина запропонувала морську евакуацію з «Азовсталі» для поранених українців - радник Ердогана

08:30 15.05.2022

Туреччина пропонує провести морську евакуацію поранених українських військових, які перебувають на заводі «Азовсталь» в Маріуполі.

Про це заявив речник президента і головний радник із зовнішньої політики Ібрагім Калін в інтерв'ю Reuters, пише Європейська правда.

Калін сказав, що він особисто обговорював цю пропозицію з президентом України Володимиром Зеленським у Києві два тижні тому і що вона залишається "на столі переговорів", хоча Москва на неї не дала згоди.

Згідно з планом, людей, евакуйованих з «Азовсталі», доставлять по суші в порт Бердянська, а турецьке судно доставить їх через Чорне море до Стамбула.

«Якщо це можна зробити в такий спосіб, ми будемо раді зробити це. Ми готові. Фактично наш корабель готовий вирушити і доставити поранених солдатів та інших цивільних осіб до Туреччини», — сказав Калін.

Калін сказав, що позиція Росії "міняється день у день". "Вони дивляться на ситуацію з безпекою на місцях та іншу динаміку, свої переговори, власну внутрішню координацію. Тому іноді важко отримати тверду відповідь чи зобов'язання з будь-якої сторони", - сказав він.

Речник зазначив, що морська евакуація з Бердянська була однією з низки пропозицій щодо досягнення припинення вогню та проведення евакуації.

«Судно все ще перебуває у Стамбулі. Воно готове до відплиття, але ми чекаємо на остаточний дозвіл від російської та української сторони, щоб воно могло вирушити до Бердянська і доставити поранених солдатів до Туреччини», - сказав він.

Російські окупанти відмовились щодо процедури extraction захисників Маріуполя морем до нейтральної країни. Також вони сказали, що після вивезення всіх цивільних із бункерів, у них «розв’язані руки».
 

Теми:

Ще на цю тему