Представник ООН - Путіну: Блокування портів України може призвести до смерті мільйонів людей через голод

17:40 13.05.2022

Голова Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі звернувся до президента Росії Владіміра Путіна із закликом розблокувати українські чорноморські порти, щоб не допустити глобальної гуманітарної кризи.

Як пише ZN.UA, про це передає CNN.

«Мільйони людей у всьому світі загинуть через блокування цих портів. Якщо у вас взагалі є серце, незалежно від того, як ви ставитеся до України, вам потрібно відкрити ці порти», – сказав Бізлі.

Через заблоковані Росією українські порти в Чорному морі світ залишився без величезних поставок продуктів сільського господарства з України. За даними Міністерства сільського господарства США, Україна входить у п’ятірку найбільших світових експортерів різноманітних ключових сільськогосподарських продуктів, включаючи кукурудзу, пшеницю та ячмінь. Вона також є провідним експортером як соняшникової олії, так і шроту. У 2021 році сільськогосподарська продукція становила 41% загального експорту України.

В українських портах залишаються заблокованими близько 4.5 мільйона тонн зерна. Ситуація впливає на країни Близького Сходу та Африки, де недорогий хліб з України є однією з можливостей вижити.

На думку Бізлі, якщо порти не запрацюють протягом наступних 60 днів, українській економіці загрожує колапс.
 

Ще на цю тему